Acasă Economico-social National Producătorii români de medicamente au primit comenzi de la export de 10...

Producătorii români de medicamente au primit comenzi de la export de 10 ori mai mari decât în 2019.

Producătorii români de medicamente afirmă că au primit, încă din această vară, comenzi de la export de până la 10 ori mai mari decât în aceeași perioadă a anului 2019, dar nu și de la autoritățile române. Ei avertizează că România trebuie să îşi facă urgent stocuri de rezervă de medicamente pentru a trece cu bine peste sezonul rece şi peste noul val de infecţii cu SARS-CoV-2. „În lipsa acestor stocuri ne vom afla din nou în situaţia din primăvara, când lipseau medicamente banale din spitale şi farmacii.”

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reunește cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară, atrage atenţia că pentru a străbate următoarele 6 luni, care sunt critice, ţările europene încep să îşi facă stocuri substanţiale de medicamente utilizate în răceală şi gripă, de produse injectabile de urgenţă utilizate în secţiile de Terapie Intensivă precum şi de antivirale care demonstrează rezultate promiţătoare în tratamentul COVID-19.

„Încă din lunile iulie şi august producătorii de medicamente din România au primit comenzi de la export de până la 10 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, semn că ţările destinatare îşi fac stocuri strategice pentru a trece peste pericolele din toamna şi iarna aceasta”, a explicat dr. Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente, și directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

stfel, țări din Uniunea Europeană cum ar fi Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Ţările Baltice, Italia precum şi țări din fostul spaţiu sovietic, Orientul Mijlociu şi Asia comandă cantităţi suplimentare de medicamente utilizate în tratamentul simptomelor răcelii, gripei şi infecţiei cu SARS-CoV-2 cum ar fi Paracetamol şi Ibuprofen, dar şi medicamente injectabile utilizate în secţiile de terapie intensivă, cum ar fi antibiotice, analgezice, adrenalină, sedative, anticoagulante, relaxante musculare, soluţii perfuzabile.

„Unele dintre aceste medicamente sunt comandate în baza unor autorizaţii de nevoi speciale de către țările destinatare, astfel încât să se poată face stocuri cât mai rapid”, spune Dragoș Damian.

De asemenea, sunt țări care comandă de la producătorii din state precum Japonia, Rusia, Coreea de Sud şi India cantităţi semnificative de medicamente generice care au demonstrat rezultate promiţătoare în tratamentul infecţiei cu SARS-CoV-2, cum ar fi Hidroxiclorochina, Dexametazonă, Favipiravir şi Umifenovir, subliniază reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Până în acest moment, producătorii de medicamente din ţară nu au primit comenzi de la autorităţi pentru a crea stocuri de urgenţă, astfel că membrii PRIMER au liniile ocupate cu fabricarea comenzilor pentru export, avertizează ei.

„România trebuie să comande imediat stocuri din medicamentele menţionate mai sus, în cantităţi suficiente. Stăm la dispoziţia autorităţilor, însă dacă nu se fac comenzi din timp exista un risc serios, la fel ca în primăvara acestui an, ca medicamentele necesare să nu mai poată fi găsite sau să nu putem fabrica stocuri suplimentare. În plus, dacă intervin noi stări de urgenţă, medicamentele din import nu vor putea să ajungă în ţară dacă se vor închide graniţele”, avertizează Dragoș Damian.

„Politicile iresponsabile ale legiuitorilor au făcut ca în ultimii 10 ani România să fie dependentă de importurile de medicamente, doar 4% din medicamentele utilizate în ţară sunt fabricate de membrii PRIMER, restul venind din import, îngreunând astfel accesul pacienţilor chiar şi la terapii banale. Până ce industria farmaceutică nu va fi declarată ramură economică de interes strategic şi se va înfiinţa o autoritate naţională în domeniul medicamentelor, pacienţii vor avea dificultăţi în a-şi găsi medicamentele necesare iar România va pierde venituri bugetare de milioane de euro”, este concluzia producătorilor români de medicamente.

PRIMER reunește cele mai importante 19 fabrici de medicamente din România: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Fiterman Pharma, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Terapia-Sun Pharma, Tis Pharmaceutical, Vim Spectrum, Zentiva. Președintele PRIMER este Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător autohton de medicamente.

- Advertisment -

Cele mai populare

Grup infracțional destructurat. Vindeau droguri și în zona liceelor

În cursul zilei de astăzi, în județul Satu Mare și Bihor, au fost efectuate 30 de percheziții domiciliare....

A fost răpus de Covid la cei 100 de ani

Până astăzi, în județul Satu Mare s-au înregistrat 15761 îmbolnăviri, 14032 vindecări și 450 decese cauzate de coronavirus....

Sute de telefoane și laptopuri confiscate în Vama Peta

În cursul zilei de sâmbătă, 25 septembrie, un tânăr din Suceava s-a prezentat în...

Adrian Cozma – ales în funcția de vicepreședinte al Partidului Național Liberal

Consiliul Naţional al Partidului Național Liberal s-a reunit duminică, 26 septembrie, la Romexpo, pentru alegerea celorlalte funcţii de...

Comentarii recente