Acasă Educatie&Cultura Pelerinajul de Sfanta Parscheva afectat de pandemie

Pelerinajul de Sfanta Parscheva afectat de pandemie

Decizii istorice la Iaşi, în legătură cu sărbătoarea Sfintei Parascheva. Pentru prima dată, autorităţile au decis să nu mai scoată din Catedrală moaştele Sfinte. Asta în condiţiile în care evenimentul se va desfăşura fără multă lume, aşa cum a fost organizat. Tot pentru prima dată, autorităţile centrale, de data aceasta, au decis că pot participa la pelerinaj numai locuitorii Iașului. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca în preajma catedralei mitropolitane să fie amenajat un perimetru, în care să aibă acces doar cei care au domiciliul sau reședința în municipiul Iași.

Decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a luat prin surprindere şi autorităţile din Moldova. Au fost mai multe întâlniri între reprezentaţii Mitropoliei şi cei ai prefecturii în încercarea de a găsi soluţii pentru a pune această decizie în aplicare.

Peste o sută de autocare plecau anual din localitate spre Iași, de Sfânta Parascheva. Oamenii regretă că nu vor mai avea această posibilitate și anul acesta.

Între timp, autorităţile locale au tot discutat despre măsurile concrete pe care le vor pune în aplicare pentru a-i putea opri pe credincioşii din afara oraşului să ajungă la moaşte. Vor fi organizate filtre la toate intrările şi ieşirile din oraş şi chiar nu este exclus ca cei care vin special pentru pelerinaj să fie amendaţi.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași: „Cred că este mai bună o decizie fermă, să zici că se interzice în totalitate o activitate, decât să-i laşi o portiţă de interpretare. Dar sunt convins că hotărârea de guvern va clarifica toate aceste neajunsuri.”

Pelerinalul la moaştele Sfintei Parascheva va începe, oficial, joi, 8 octombrie.

- Advertisment -

Cele mai populare

A murit unul din cele 500 de genii ale secolului XX, Virgil Enătescu

Unul din cele 500 de genii ale secolului XX, Virgil Enătescu a decedat în săptămâna care tocmai a...

Raed Arafat solicită creșterea capacității de ventilație

 Autorităţile din domeniul sanitar au în vedere suplimentarea, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe, a numărului de ventilatoare care să asigure tratarea...

Părinții își vor putea lua zile libere plătite

Guvernul a aprobat joi proiectul de OUG care reglementează acordarea de zile libere plătite părinților în mai multe situații de suspendare a...

Cîțu:Reeșalonarea datoriilor până pe 15 Decembrie

Companiile vor avea termen până pe 15 decembrie să depună cerere de reeşalonare a datoriilor acumulate în perioada de la începutul stării...

Comentarii recente