Acasă Educatie&Cultura Pelerinajul de Sfanta Parscheva afectat de pandemie

Pelerinajul de Sfanta Parscheva afectat de pandemie

Decizii istorice la Iaşi, în legătură cu sărbătoarea Sfintei Parascheva. Pentru prima dată, autorităţile au decis să nu mai scoată din Catedrală moaştele Sfinte. Asta în condiţiile în care evenimentul se va desfăşura fără multă lume, aşa cum a fost organizat. Tot pentru prima dată, autorităţile centrale, de data aceasta, au decis că pot participa la pelerinaj numai locuitorii Iașului. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca în preajma catedralei mitropolitane să fie amenajat un perimetru, în care să aibă acces doar cei care au domiciliul sau reședința în municipiul Iași.

Decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a luat prin surprindere şi autorităţile din Moldova. Au fost mai multe întâlniri între reprezentaţii Mitropoliei şi cei ai prefecturii în încercarea de a găsi soluţii pentru a pune această decizie în aplicare.

Peste o sută de autocare plecau anual din localitate spre Iași, de Sfânta Parascheva. Oamenii regretă că nu vor mai avea această posibilitate și anul acesta.

Între timp, autorităţile locale au tot discutat despre măsurile concrete pe care le vor pune în aplicare pentru a-i putea opri pe credincioşii din afara oraşului să ajungă la moaşte. Vor fi organizate filtre la toate intrările şi ieşirile din oraş şi chiar nu este exclus ca cei care vin special pentru pelerinaj să fie amendaţi.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași: „Cred că este mai bună o decizie fermă, să zici că se interzice în totalitate o activitate, decât să-i laşi o portiţă de interpretare. Dar sunt convins că hotărârea de guvern va clarifica toate aceste neajunsuri.”

Pelerinalul la moaştele Sfintei Parascheva va începe, oficial, joi, 8 octombrie.

- Advertisment -

Cele mai populare

A fost reactualizată lista țărilor cu risc epidemiologic

Joi, 29 iulie a.c., a fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. În acest context, toți...

Ziua Imnului Național marcată la Satu Mare

Anual, la data de 29 iulie, este celebrată Ziua Imnului Național. În acest context, în municipiul Satu...

Jumătate de tonă de cocaină a ajuns din greșeală într-un depozit de fructe din Ilfov

În loc de banane, la un depozit de fructe din Ilfov au ajuns 503 kilograme de cocaină aproape...

CFR Cluj s-a calificat în turul 3 al Ligii Campionilor

Formația campioană a României, CFR Cluj, a primit miercuri vizita celor de la Lincoln Red Imps în returul...

Comentarii recente