luni, aprilie 22, 2024
AcasăsusPrognoza meteo până pe 25 martie

Prognoza meteo până pe 25 martie

Ne apropiem cu pași repezi de prima lună de primăvară, iar meteorologii ANM au anunțat prognoza meteo până pe 25 martie 2024. În prognoza acestora, vremea se schimbă brusc.

Se așteaptă ca El Nino să dureze cel puțin până în aprilie 2024

Evenimentul  în curs de desfășurare este așteptat să dureze cel puțin până în aprilie 2024, influențând modelele meteorologice și contribuind la o nouă creștere a temperaturilor atât pe uscat, cât și în ocean, este noua actualizere a Organizației Meteorologice Mondiale.

Practic, începând cu jumătatea lunii octombrie 2023, temperaturile de la suprafața mării și alți indicatori atmosferici și oceanici din Pacificul tropical central-estic sunt în concordanță cu El Nino, care s-a dezvoltat rapid în lunile iulie-august și a atins o intensitate moderată în septembrie 2023, urmând să atingă un vârf în evenimentul puternic din perioada noiembrie – ianuarie 2024. Există o probabilitate de 90%, spun specialiștii, ca acesta să persiste pe toată perioada următoarei ierni din emisfera nordică și în perioada de vară din emisfera sudică.

ANM anunță prognoza meteo până pe 25 martie 2024

Evenimentul meteo El Nino și-a făcut simțită prezența și pe teritoriul României, resimțindu-se în valorile termice peste media lunară sau anuală. Așa se face că, deși scriptic suntem în perioada de iarnă, valorile termice au crescut și până la 18-20 de grade, inclusiv în luna februarie. Toate prognozele meteo emise de meteorologi în această ultimă perioadă au anunțat schimbări bruște ale vremii, de la vijelii, precipitații, ninsori, etc, și până la zile cu temperaturi de primăvară-vară, de până la 22 de grade.

În această dimineață ANM a publicat prognoza meteo până pe 25 martie 2024, conform căreia vom avea parte de temperaturi peste media perioadei în care ne aflăm, fiind înregistrate la nivelul întregii țări. Astfel în datele prognozate, ANM precizează că în perioada 19.02.2024 – 26.02.2024 „Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării.”

În prima săptămână din martie, temperaturi peste media perioadei

În săptămâna următoare, 4 – 11 martie, se preconizează temperaturi medii peste normal în toate regiunile, cu accent pe cele nordice, vestice și centrale. Precipitațiile vor fi deficitare pe întreg teritoriul, în special în nordul Carpaților Orientali și în Munții Banatului.

În perioada 11 – 18 martie, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit, în toate regiunile, iar cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normă, în cea mai mare parte a țării.

În ultima săptămână a prognozei, 18 – 25 martie, valorile termice se vor situa ușor peste cele specifice, pe întreg teritoriul României, iar cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de normă, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile vestice.

În concluzie, păstrând același ton optimist, ANM precizează că până în data de 25 martie a.c., „Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.” Cu alte cuvinte, atât de 1 martie, cât și de 8 martie, când le vom sărbătorii pe doamne și domnișoare, vremea va fi caldă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente