joi, martie 28, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareProgramul festivalului „Sâmbra Oilor”

Programul festivalului „Sâmbra Oilor”

sambra oilor

Duminică, 8 mai va avea loc „Sâmbra Oilor”, unul dintre cele mai importante evenimente organizate în Țara Oașului. Deschiderea oficială a evenimentului de la Huta Certeze, va avea loc la ora 11.00.

În continuare vă prezentăm programul artistic a celei de-a 60-a ediții a „Sâmbrei Oilor”:

11.00 Deschidere oficiala
11.15 Moment de sambra (Oasul, Sanzaienele, Magura,Bixadul)
11.45 Oasul si Maria Tripon din Negresti
12.15 Maria Petca Poptean si Magura din Tarsolt
12.45 Irina Man si Grupul din Bixad
13.00 Dumitru Farcas
13.30 Petrica Muresan
13.45 Ansamblul Sanzaienele din Negresti si Maria Fusle
14.15 Lupu si Cornelia Rednic
14.45 Petru Zele si Cununa Oasului din Batarci
15.00 Ansamblul Ceatara din Carei
15.20 Ansamblul Florile Tarni
15.40 Ansamblul Folcloric Cununița
16.00 Ansamblul Florile Turtului
16.15 Malvina Madar Iederan si grupul din Soconzel
16.30 Grupul de tapuritoare din Racsa
16.45 Tapuritoarele din Batarci : Maria Hosu
17.00 Mihai Zele
17,15 Formatia de dansuri din Homoroade Florica Pintea
17.30 Nicu Pop si Ansamblul Vama Ardeleana
17.50 Ansamblul Ciobanasul din Dragusen.

Festivalul Tradițional Folcloric „Sâmbra Oilor” reprezintă cea mai mare serbare câmpenească legată de ocupația tradițională a păstoritului, serbare ce se desfășoară anual în luna mai și simbolizează venirea primăverii și ieșirea oilor la păscut.

Cu această ocazie, sate întregi pornesc spre Dealul Huta unde, de veacuri, în fiecare primăvară se adună oșenii pentru a sărbători „Sâmbra Oilor” un străvechi obicei al ciobanilor, ce marchează plecarea turmelor la munte.

După numeroase activități practice (închiderea țarinelor, construirea sau repararea stânilor, înțărcatul mieilor, tunsul oilor și berbecilor) și juridice (asocierea proprietarilor de oi pentru formarea stânei, însemnarea oilor, angajarea ciobanilor, plata pășunatului, etc.), la „Sâmbra Oilor” se măsura și se cresta pe răbojul de lemn laptele de la oile fiecărui sâmbraș după care se calcula cantitatea de brânză cuvenită la spargerea stânei (Alesul, Rascolul).

Pentru a obține o cantitate de lapte cât mai mare la „măsurișul” oilor, proprietarii își pășunau și păzeau ei oile în noptea premergătoare sâmbrei. Din primul lapte al stânei se prepară un caș care se împărțea între proprietarii oilor.

„Sâmbra Oilor” se încheie cu o frumoasă petrecere câmpenească unde se mănâncă alimente specifice (balmoș, mămăligă fiartă în lapte și cu adaos de unt, mielul frip haiducește, cașul de la prima mulsoare), se cântă și se joacă după melodii păstorești.

De-a lungul anilor, la tradiționalul eveniment au participat principalii oameni de stat. În acest an, Festivalul Tradițional Folcloric „Sâmbra Oilor” a ajuns la cea de-a 60-a ediție.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente