Acasă Locale Stiri Satu Mare Proiectele guvernamentale dublează bugetul Negreștiului: Anul investițiilor masive în infrastructură

Proiectele guvernamentale dublează bugetul Negreștiului: Anul investițiilor masive în infrastructură

negresti

Anul 2015 va fi unul al investițiilor majore în infrastructură la Negrești-Oaș. Bugetul orașului pe acest an este dublu față de anul trecut, grație fondurilor atrase prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Bugetul total al orașului Negrești-Oaș, aprobat în ultima ședință de consilierii locali, este de peste 61,26 milioane de lei, din care jumătate a fost alocat pentru investiții. Primarul Aurelia Fedorca a ținut să mulțumească conducerii Consiliului Județean și Guvernului României pentru alocarea fondurilor necesare investițiilor în infrastructură, menționând că fără această susținere nu s-ar fi putut derula nici zece la sută din investițiile programate pentru acest an.

Defalcat, din bugetul total, 5,1 milioane de lei reprezintă cote de impozit pe venit derulate prin Trezorerie, 6,5 milioane venituri proprii, iar sumele defalcate din TVA reprezintă aproape 11 milioane de lei din care 8,9 milioane pentru învățământ, 1,1 milioane pentru plata asistenților maternali, 918.000 de lei sunt fonduri alocate pentru finanțare conform Legii Educației și 40.000 de lei ajutoare sociale.

De departe, însă, cea mai mare parte a bugetului este reprezentată de sumele alocate pentru investiții prin Programul Național de Dezvoltare Locală, în cuantum total de peste 31 de milioane de lei, în timp ce aproape 7,3 milioane de lei sunt bani proveniți de la Fondul European pentru Refinanțare.
Bugetul putea fi și mai însemnat dacă nu ar fi fost aplicat noul sistem de finanțare pentru echilibrarea bugetelor locale. Dacă anul precedent orașul Negrești-Oaș a primit pe această cale 2,3 milioane de lei, în acest an, potrivit noii legi, nu va mai primi nimic.

În cadrul ședinței, consilierul Mihai Big a făcut o serie de propuneri pentru creșterea gradului de colectare a veniturilor locale.

“Marea majoritate dintre colegii mei au vorbit doar despre cheltuieli, dar nimeni nu a pus accentul pe venituri. Trebuie să vedem ce putem face ca să crească gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale. Poate ar fi necesară constituirea unei echipe care să se deplaseze pe teren pentru a reevalua imobilele și terenurile”, a declarat consilierul local. Alte propuneri au vizat executarea silită a celor care nu-și plătesc amenzile sau instaurarea unei taxe de parcare.

La finalul dezbaterilor, primarul Aurelia Fedorca a arătat că, din punctul său de vedere, bugetul este unul echilibrat care asigură buna funcționare a Primăriei și instituțiilor subordonate, dar și o bună susținere pentru investiții.

“Lista de investiții pentru anul 2015 este una foarte bogată și nu știu dacă în istoria recentă a orașului au mai fost realizate investiții atât de multe și de importante. Anul acesta o să fie un an bun atât pentru Primărie și Consiliul Local, cât și pentru cetățenii orașului nostru, în special. Nu cred că era o altă formulă de buget mai echilibrată decât aceasta, de aceea propun să susțineți și să votați bugetul în forma actuală”, a spus Aurelia Fedorca.

În final, din cei 15 consilieri locali prezenți la ședință, zece au votat pentru aprobarea bugetului, iar cinci, reprezentând consilierii PNL și PDL, s-au abținut, astfel că bugetul pe anul 2015 al orașului Negrești Oaș a fost aprobat.

- Advertisment -

Cele mai populare

„Nimănui cu nimic nu fiţi datori, decât cu iubirea unuia faţă de altul”

Fii blând și bun cu toți, ne îndeamnă Părintele Serghie, că toți sunt în nevoi, bolnavi cu toții. Nu-i nimeni sănătos la suflet....

Este oficial.Biden,rămâne câștigător

Administrația Serviciilor Generale cea care are un rol cheie în confirmarea oficială a victoriei în scrutinul prezidenţial, l-a informat pe președintele ales...

Postul alimentar:recomandări și rețete

Postul alimentar, în toate civilizațiile și religiile, a fost implementat cu valențe curative nu numai în ceea ce privește corpul, dar și...

Adrian Cozma: Vom dezvolta Satu Mare cu bani europeni!

Nu mai are nimeni nicio îndoială că utilizarea cu eficiență a banilor europeni e cheia și drumul spre o dezvoltare mai rapidă...

Comentarii recente