luni, iunie 24, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareProiectul ECOSUNHOME a ajuns la final

Proiectul ECOSUNHOME a ajuns la final

Vineri, 27 iunie, prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, subprefectul Altfatter Tamas managerul public din cadrul Instituției Prefectului, Cristian Marița au participat în comuna Tarna Mare la festivitatea de închidere a proiectului  HURO/1101/27/1.3.1 „ECOSUNHOME – Așezământ de educație pentru natură și iubire creștină”, implementat  în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră HU-RO 2007-2013.

“Mă bucur să văd ceea ce ați realizat aici prin acest proiect implementat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră. Este dovada clară că instituții din Ungaria și România au conlucrat din nou pentru același scop: educație ecologică prin atragerea fondurilor europene.Realizările dumneavoastră de aici, de la Tarna Mare, sala de conferință, foișorul din lemn pentru desfășurarea activităților meșteșugărești, lacul artificial, terenul de sport, viitoarea pădure, pista pentru bicicliști și nu în ultimul rând cele patru căsuțe construite din deșeuri reciclabile, certifică faptul că în județul Satu Mare interesul pentru educație ecologică este crescut.

Acest așezământ de educație pentru natură și iubire creștină, după cum l-ați denumit,  va fi un exemplu pentru alte comunități din Satu Mare sau chiar din alte județe ale țării. Sunt convins că dumneavoastră, inițiatorii, Agenția pentru Protecția Mediului și Parohia Reformată, alături de partenerii din Ungaria și România v-ați atins sau vă veți atinge obiectivele, printre care îmbunătățirea infrastructurii ecologice a zonei, asigurarea educației ecologice a tinerei generații, conștientizarea importanței protejării biodiversității și valorilor naturale, respectiv dezvoltarea unei colaborări durabile în domeniul protecției mediului, în rândul tinerilor din localitățile de graniță româno-ungară.

 În încheiere, doresc să felicit instituțiile publice și religioase pentru realizarea acestui proiect inedit în zona de Nord Vest a României. Sunt convins că tinerii care vor participa încă din luna iulie la această tabără vor avea parte de cea mai bună educație în domeniul ecologic, iar informațiile și învătăturile puse aici în practică vor fi transmise generațiilor următoare” a declarat prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram.

Proiectul a început în 2012, s-a derulat timp de 18 luni, valoarea totală aproximativ 780.000 euro, iar pe partea română investiția se ridică la 350.000 euro. Consiliul Județean Satu Mare a asigurat co-finanțarea de 2%. Capacitatea căsuțelor este de 30 de copii, câte 6 într-o căsuță. Tabăra se află în incinta Parohiei Reformate din Tarna Mare. Sunt implicați în proiect Parohia Reformată din Csengersima, județul Szabolcs-Szatmar-Bereg, Ungaria, Parohia Reformată Tămășeni, Județul Satu Mare, RomâniaAgenția pentru Protecția Mediului Satu Mare și Asociația Interaction 2050 Satu Mare.

DSC_0535 DSC_0537 DSC_0539 DSC_0543DSC_0505 DSC_0513

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente