marți, ianuarie 31, 2023
AcasăLocaleProtest în fața Primăriei Satu Mare. Locuitorii din Sătmărel au ajuns la...

Protest în fața Primăriei Satu Mare. Locuitorii din Sătmărel au ajuns la capătul răbdării

Aflați într-o situație disperată, locuitorii din Sătmărel s-au deplasat în cursul zilei de vineri, 20 ianuarie 2023, la sediul Primăriei Municipiului Satu Mare pentru a discuta cu cei din conducerea Primăriei despre cea mai arzătoare problemă a lor din momentul de față: drumurile.

Aproximativ un grup de 20 de persoane s-a reunit în cursul dimineții în fața căminului cultural din Sătmărel, de unde au plecat apoi spre sediul Primăriei Satu Mare. După aproximativ 20 de minute, viceprimarul Adelin Ghiarfaș a ieșit pe scările instituției unde a ascultat doleanțele oamenilor și apoi a discutat cu aceștia.

Reporșurile aduse de oameni, Primăriei

Cetățenii i-au adus în vedere viceprimarului faptul că pe unele străzi, accesul autoturismelor este aproape imposibil, la fel și cel al ambulanței sau pompierilor, faptul că trebuie să își schimbe încălțăminte cu care pornesc de acasă, cu una curată, pentru a merge la muncă curați.

De asemenea, oamenii i-au reamintit viceprimarului de promisiunile primite în trecut, cum că situația drumurilor se va ameliora, însă după ultimele ploi, situația a devenit inacceptabilă.

„Suntem oameni, nu am venit să facem scandal, am venit să cerem drumuri”, a spus o protestatară.

„Dacă nu se rezolvă nimic o să venim cu copiii la primărie”, a transmis un protestatar.

„Femeile nasc acasă pentru că ambulanțele întârzie să apară din cauza drumului”, spunea o altă femeie.

„Suntem 500 de case, dar asfalt au doar 10%. Vrem să știm când sunt proiecte pentru Sătmărel, pentru apă, pentru canalizare, pentru asfalt”, a spus o altă protestatară.

Adelina Ghiarfaș: Și în municipiul Satu Mare există străzi de pământ

Viceprimarul Adelin Ghiarfaș și-a început discursul prin a le reproșa protestatarilor faptul că nu dau dovadă de simț civic, și că din cartierul lor au fost scoase tone de deșeuri. Apoi, acesta a menționat că și în municipiul reședință de județ există străzi de pământ, nu doar în Sătmărel.

„Mai sunt și în Satu Mare străzi din pământ. Trebuie să fim echidistanți. Nu trebuie să veniți întotdeauna cu circ, cu scandal”, a spus viceprimarul Ghiarfaș. „Vreau să vă spun că Primăria are incluse proiecte în Sătmărel, în primul rând canalizarea, că nu putem face drumuri înainte să facem extinderea de apă și canal. Vreau să vă asigur că nu suneți ignorați, iar Sătmărel și Balta Blondă sunt incluse în planul de dezvoltare”, a transmis Adelin Ghiarfaș.

În răspuns, protestatarii au menționat că toate străzile din cartierul lor, sunt de pământ, nu doar una-două.

Cu această ocazie, oamenii și-au vărsat toate ofurile precum lipsa unui dispensar medical, lipsa de investiții private în cartier precum o farmacie, investiții care nu se fac din cauza infrastructurii rutiere, spun ei.

„Spuneți că drumurile sunt OK, bine, dar spuneți-ne, dacă suntem incluși în strategia de dezvoltare, de ce nu avem și noi un medic de familie, o farmacie, în Sătmărel nu avem nimic”, a spus Maria Zele, poștărița cartierului.

Viceprimarul a replicat că aceste probleme nu țin de Primărie.

Primăria municipiului Satu Mare are în vedere și în 2023 extinderea rețelei de apă și canalizare și de drumuri. Îi pot asigura că avem în vedere extinderea rețelelor. Avem multe probleme. Ne străduim, și în bugetul care va fi aprobat, să obținem finanțare prin fonduri nerambursabile, prin PNRR. Nemulțumirea lor e legată și de faptul că au fost ingnorați ani la rând. Vom încerca să intervenim, dar acestea toate trebuie să respecte anumite proceduri. Le dăm asigurări că nu sunt uitați, că știm de problemele lor. Există șanse, nu pot să vă confirm când, sunt probleme și în municipiul Satu Mare, cu străzi fără asfalt”, a spus Adelin Ghiarfaș, viceprimarul municipiului Satu Mare.

Adelin Ghiarfaș a amintit și de situația complicată prin care au fost emise autorizațiile de construcții, străzii care nu aparțin domeniului public, străzi din pământ pe care Primăria nici măcar nu poate să intervină, pentru că asta ar aduce un prejudiciu la bugetul public.

Cât despre intervenția imediată pe străzile impracticabile, viceprimarul a spus următoarele: ”se are în vedere execuția de piatră și se va interveni punctual”.

În final oamenii au plecat către case, mulțumiți de faptul că cel puțin au fost ascultați.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente