marți, mai 21, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareProteste în Satu Mare și în mai multe orașe din țară față...

Proteste în Satu Mare și în mai multe orașe din țară față de proiectul Roșia Montană

Proteste față de proiectul Roșia Montană au loc duminică, 15 septembrie, în mai multe orașe din țară, printre care Satu Mare, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Suceava, Buzău, Constanța, Timișoara, Sibiu, Târgu Mureș și Brașov.

La Satu Mare a avut loc al treilea protest al celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană. Mitingul anunțat pe rețelele de socializare la ora 17.00, a ținut două ore, timp în care participanții au protestat pașnic împotriva demarării proiectului minier.

“România-i țara mea și nu vrem cianură-n ea!”sau “Nu corporația face legislația” sunt doar două dintre sloganurile scandate de către protestatarii sătmăreni. Participanții la miting au mărșăluit înarmați cu pancarte și bannere în Centrul Nou al Sătmarului. Protestul de astăzi s-a desfășurat simultan cu alte acțiuni organizate în marile orașe ale țării.

Peste 1.200 de persoane la proteste în Cluj și Alba față de proiectul de la Roșia Montană

Peste 1.200 de persoane protestează, duminică seară, la Cluj-Napoca și Alba Iulia, față de proiectul minier de la Roșia Montană, solicitând respingerea acestuia.

În Piața Unirii din Cluj-Napoca protestează peste o mie de persoane, acestea cerând demiterea miniștrilor Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu, a premierului Victor Ponta și a lui George Duțu, șeful Agenției pentru Resurse Minerale.

Protestatarii au pancarte cu mesajele: „Salvați Roșia Montană”, „După mină, potopul”, „Trădarea de țară în aur se măsoară”, „Băsescu, RMGC aceeași mizerie”, „Roșia Montană, nu gropană” sau „Nu cianură, vrem natură”.

O pancartă cu inscripția „Salvați Roșia Montană” a fost afișată pe statuia lui Matei Corvin din Piața Unirii, unde protestatarii scandează: „Uniți, salvăm Roșia Montană”, „Vrem natură, nu cianură”, „Demisia”, „Hoții” și „Nu corporația face legislația”.

Totodată, protestatarii au cerut și demisia prefectului de Cluj, Gheorghe Vușcan, deoarece nu ar fi permis accesul la o conferință de presă susținută de ministrul Culturii, Daniel Barbu, a unui jurnalist care este și activist împotriva proiectului RMGC.

„Trebuie să menținem presiunea pe deputați și parlamentari să nu își schimbe deciziile de la oră la oră și de la zi la zi”, a spus la megafon unul dintre protestatari.

La Alba Iulia, peste două sute de persoane participă la miting împotriva proiectului minier de la Roșia Montană.

Protestatarii s-au adunat în fața cinematografului Dacia din oraș, de unde au pornit într-un marș, scandând lozinci împotriva proiectului minier și cerând respingerea acestuia.

Pe pancartele protestatarilor de la Alba Iulia scrie „Spuneți „nu” cianurii”, „Indiferența ne ucide” și „Politicienii pleacă, cianura rămâne”.

Unii dintre protestatari poartă măști chirurgicale pentru a se apăra, în mod simbolic, de cianuri.

Manifestare zgomotoasă la Timișoara față de proiectul de la Roșia Montană

Aproximativ trei sute de tineri s-au adunat, duminică, în Piața Victoriei din Timișoara, pentru a protesta față de proiectul minier de la Roșia Montană.

Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum: „Salvăm Roșia Montană”, „Nu cred minciunile voastre, opriți mineritul cu cianură acum” sau „Roșia – acum ori niciodată”.

Totodată, ei au scandat „Azi în Timișoara, mâine în toată țara”.

Unii dintre manifestanți au mers la protest dotați cu diferite ustensile pe care le-au agitat și au făcut gălăgie.

Tinerii au stat aproximativ o oră în Piața Victoriei, apoi au pornit spre Piața Unirii, unde spun că vor continua protestul.

Mitingul este autorizat de Primăria Timișoara, care a eliberat autorizație valabilă zilnic, până în data de 31 decembrie.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente