luni, septembrie 9, 2024
AcasăsusProtestul ciobanilor: „După noi, urmați voi!” Statistică sumbră.

Protestul ciobanilor: „După noi, urmați voi!” Statistică sumbră.

Situația dramatică cu care se confruntă sectorul creșterii animalelor din România continuă, după mai bine de o lună de zile de când a fost confirmat primul focar de pestă la oi.

Potrivit informațiilor oficiale anunțate de autorități, în prezent, în țara noastră există 62 de focare de pestă, unde sunt înregistrate 234.088 de animale, din care 221.420 au fost deja ucise.

Iată statistica neagră anunțată de ANSVSA:

  • în județul Tulcea au fost confirmate 50 de focare în 10 localități din care: 7 în exploatații comerciale, 15 în exploatații comerciale de tip A și 28 în exploatații nonprofesionale cu un total de 511 de animale declarate în rapoartele de notificare-confirmare, respectiv un total de 202.953 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere;
  • în județul Constanța au fost confirmate 9 focare în 6 localități în exploatații non profesionale cu un total de 865 de animale declarate în rapoartele de notificare- confirmare, respectiv un total de 4.990 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere;
  • în județul Timiș au fost confirmate 2 focare într-o localitate din care: o exploatație comercială cu un total de 500 de animale declarate în raportul de notificare- confirmare, respectiv un total de 12.884 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere și o exploatație nonprofesională cu un total de 623 de animale declarate în raportul de notificare-confirmare;
  • în județul Ialomița a fost confirmat un focar într-o stână cu un total de 589 de animale declarate în raportul de notificare-confirmare, respectiv un total de 593 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere.

Discuții la Guvern

Luni, 2 septembrie, reprezentanții crescătorilor de animale s-au întâlnit cu premierul Ciolacu și cu ministrul Agriculturii.

La finalul discuțiilor, Guvernul a anunțat măsurile stabilite pentru combaterea pestei, se va interzice, pentru o perioadă de 30 de zile, la nivel național, mișcarea animalelor între ferme. Exporturile vor continua în această perioadă, mișcarea animalelor urmând să aibă loc pe culoare amenajate de autoritățile sanitar-veterinare și cu păstrarea regulii de testare a fiecărui animal.
Totodată, la nivelul ANSVSA vor continua discuțiile cu statele europene și non-europene care au relații contractuale cu România pentru menținerea exporturilor în condiții de siguranță. La solicitarea fermierilor, vor fi luate măsuri suplimentare de verificare sanitar-veterinară la frontiera cu Ucraina pentru a preîntâmpina posibila intrare în țară a animalelor bolnave.
De asemenea, președintele ANSVSA, secretarul de stat Alexandru Nicolae Bociu, se va deplasa în Timiș pentru a gestiona împreună cu medicii veterinari situația din acest județ provocată de apariția unor focare de pestă a rumegătoarelor mici.

Ciobanii din Timiș Timiș și Caraș-Severin au protestat, marți, față de decizia Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș de a ucide 600 de oi dintr-o fermă din localitate în care a fost depistată pesta micilor rumegătoare, anunță AgroTV.

Fermierii spun că măsura a fost luată fără a se face analize suplimentare, așa cum au solicitat crescătorii de ovine, ducând astfel la sacrificarea a mii de animale sănătoase. De asemenea, ciobanii spun că despăgubirile sunt insuficiente și că presiunea pusă de ANSVSA pe fermele locale le pune existența în pericol.

„Vă rog să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi. Nu ne interesează despăgubirile. Avem copii de crescut, ne-au blocat. La fermă a ieșit focar, nu am mutat animalele dintr-o exploatație în alta am stat în carantină 21 de zile, și apoi s-au găsit alte focare. Nu avem voie să vindem miei. Nu știm cât vom putea rezista. De la noi, veți urma voi”, a declarat pentru Antena 3 o femeie a cărei familie are o fermă de oi pusă în carantină și care s-a alăturat protestului din Clopodia al ciobanilor din județele Timiș și Caraș-Severin.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare