joi, februarie 2, 2023
AcasăPoliticaInternationalPutin a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia

Putin a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia

Vladimir Putin a anunţat miercuri mobilizare militară parţială. Preşedintele rus susține că decizia a fost luată pentru îndeplinirea obiectivelor „operaţiunii militare speciale” în Ucraina.

În timpul unui discurs înregistrat, Putin a anunțat că a semnat un decret privind mobilizarea parţială începând de miercuri a rezerviştilor pentru „operaţiunea militară specială” în Ucraina, ale cărei obiective rămân neschimbate.

Preşedintele rus a afirmat că obiectivul său este „eliberarea” Donbasului şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce el a numit „sub jugul” Ucrainei.

Totodată, Vladimir Putin a spus că sprijină referendumurile de anexare care vor fi organizate în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, afirmând că este de „datoria lui morală” să-i protejeze pe locuitorii de aici de „neonaziştii” aflaţi la putere la Kiev.Consultările populare ar urma să înceapă vineri, la șapte luni de la începutul războiului în Ucraina.

Preşedintele rus a mai afirmat că cei care încearcă să utilizeze şantajul nuclear împotriva Rusiei vor descoperi că „lucrurile se pot întoarce împotriva lor”. „Nu blufez”, a spus el.

Premierul României, Ionel Ciucă, a oferit o reacție la anunțul făcut de Putin.

„Azi este ziua internațională a păcii și în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate în această dimineață am luat act de declarațiile președintelui Putin, am luat act cu îngrijorare cu privire la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referendumuri în Donbas și Zaporojie. Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației împreună cu aliații NATO și partenerii din UE. Îmi exprim totodată speranța ca situația în zona de conflict să nu escaladeze”, a declarat Nicolae Ciucă înainte de de ședința Guvern.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente