sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăSanatateRata avorturilor din România, dublă faţă de media europeană

Rata avorturilor din România, dublă faţă de media europeană

In Romania si Rusia, numarul de copii avortati e mai mare decat numarul populatiei in viata. Tara noastra se situeaza pe primul loc in Europa si pe locul doi in lume la numarul de avorturi. Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut publice statisticile ingrijoratoare. 40-50 de milioane de suflete pier in fiecare an, inainte de a se naste. Acest numar inseamna ca zilnic sunt avortati 125.000 de copii.

România este ţara copiilor care au copii, dar şi a femeilor care renunţă la copii prin avort. Suntem pe locul întâi în Europa la numărul de avorturi: 80 de mii pe an. Una din zece femei care apelează la o întrerupere de sarcină e minoră.

Intre anii 1958 si 2008 s-au inregistrat 22.178.906 avorturi, un numar mai mare decat cel al populatiei in viata.

In Romania, 1 din 3 copii conceputi este avortat. Asta inseamna ca zilnic se fac 400 de avorturi, iar anul 100.000 de suflete mor fara a cunoaste cu adevarat viata.

În 2021 s-au făcut mai multe avorturi la cerere în sistemul privat decât în cel public, arată date de la INSP.  62% dintre avorturile la cerere, în sistemul privat. Este prima dată când privatul depășește sistemul public din 2017 încoace, conform statisticii oficiale.  În total, au fost efectuate 13.868 de întreruperi de sarcină la cerere în România în 2021. 38% dintre acestea s-au făcut la public, 62% în sistemul privat. Au fost înregistrate: 5.273 de avorturi la cerere în spitalele publice 8.595 de avorturi la cerere în cabinetele private.

Jumatate dintre aceste fete aleg sa renunte la sarcina. Rata alarmanta a avorturilor se resimte si in rata scazuta a natalitatii. Dupa Germania si Japonia, Romania ocupa antepenultimul loc la natalitate.

În anul 2022 peste 100 de organizații ale societății civile au înregistrat Scrisoarea Deschisă la autoritățile României solicitând să nu permită finanțarea serviciile de avort din fondurile publice.

În condițiile în care populația României se află în continuă scădere, perpetuarea stării actuale de fapt este un risc major pentru securitatea națională. Așa cum este prevăzut și în Programul de guvernare, „este necesară luarea unor măsuri urgente care să vină în sprijinul natalității”, iar gratuitatea avortului nu este o astfel de măsură. Dimpotrivă, studiile arată că finanțarea publică a avorturilor creștere rata avortului cu 18-37%.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente