Circa 70% din numărul total al doctoranzilor abandonează studiile, în fiecare an, iar situația ar putea duce la desființarea multor școli doctorale.
Inițial, profesorii coordonatori nu erau foarte afectați de abandonul studenților, pentru că nu pierdeau finanțarea primită pentru ei, pe locurile bugetate. Pierderi de bani erau doar de la cei de pe locurile cu plată, dar cei mai mulți erau stimulați să meargă până în ultimul an, chiar dacă apoi nu mai finalizau studiile. Noile criterii de evaluare a școlilor doctorale au în vedere și un procent cât mai mare de absolvenți, cu titlu de doctor, ceea ce pune în dificultate școlile doctorale, pentru că trendul ascendent al abandonului, observat în urma cercetărilor din acest domeniu, este greu de schimbat, chiar și după ce s-a prelungit durata studiilor de la 3 la 4 ani.
S-a constatat că rata abandonului la nivel de doctorat este de până la 70%, anual. Cele mai mari probleme sunt legate de studenții care renunță înainte de a termina cel de-al treilea an, pentru că astfel pierde bani inclusiv școala doctorală la care sunt înscriși.