29.8 C
New York City
vineri, iulie 1, 2022
AcasăEconomico-socialSocialRecenzorii trebuie împinși de la spate ca să iasă în teren. Se...

Recenzorii trebuie împinși de la spate ca să iasă în teren. Se caută recenzori pentru Satu Mare, Carei și Lazuri

Situație de-a dreptul hilară la Satu Mare. Recenzorii trebuie împinși de la spate ca să iasă în teren, cu toate că plata se face în funcție de numărul persoanelor chestionate. La finalul procesului de colectare a datelor, un recenzor poate face câteva mii de lei.

Mai exact, prin HG nr. 145/2022 se stabilește că „plata recenzorilor care asigură autorecenzarea asistată în perioada de autorecenzare se face în funcție de numărul de chestionare pentru care se asigură asistența, chestionarul fiind compus din mai multe secțiuni cu grade de complexitate diferite, la un tarif de 7 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea persoanei» și 3,5 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinței», inclusiv pentru orașele și comunele izolate sau dispersate teritorial”.

Până acum, HG 1.071/2020 prevedea că plata recenzorilor care asigură autorecenzarea asistată în perioada de autorecenzare trebuia făcută în funcție de realizarea activităților contractate și timpul efectiv lucrat, la un tarif de 23,25 lei pe oră, fără a depăși suma brută de 8.000 de lei pentru două luni de contractare a serviciilor.

Și de ce ies greu recenzorii în teren, pentru că mulți dintrei ei sunt angajați în primării sau alte instituții publice astfel că pe lângă salariul bunicel, mai fac câțiva lei, printre atribuțiile de serviciu și timp liber.

Mucul a ajuns la deget. La această dată doar 61% din populația județului a fost recenzată, vine un val de caniculă și iată că se face 17 iulie, data la care se încheie Recensământul Populației și Locuințelor 2021. Prefectul a pus piciorul în prag și a organizat o ședință, încă una, căci miercuri s-a mai transmis această problemă și secretarilor UAT-urilor.

Ședință la Prefectură

„Prefectul Radu Roca a convocat azi, 23.06.2022 o ședință cu membri Comisiei județene de recensământ în care a cerut intensificarea eforturilor autorităților administrației publice locale și colaborarea cu Direcția Județeană de Statistică Satu Mare în vederea creșterii numărului de persoane recenzate la nivelul județului .

“Am trimis o adresă către primăriile din județ să facă un efort pentru a contribui la finalizarea cu succes, la nivelul județului Satu Mare, a procesului privind recensământul populației și locuințelor . Etapa a 3-a a început destul de greu la nivelul județului și le cer chiar și primarilor o implicare totală ”, a afirmat prefectul Radu Roca , în cadrul întâlnirii de lucru care a avut loc la sala mică de ședințe a Instituției Prefectului județul Satu Mare.

Totodată, prefectul Radu Roca a subliniat importanța deosebită a validării recensământului populației și locuințelor, ținând cont de efectele benefice majore ale acestuia în viitor, cu implicații în distribuirea corectă și eficientă a fondurilor bugetare, în elaborarea de proiecte relevante, în asigurarea reprezentativității comunităților și implementarea de politici publice utile.

Directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Satu Mare, Cătălin Ghiran a amintit că la nivel de județ sunt 308 recenzori iar probleme ar fi doar la nivelul municipiului Satu Mare unde lipsesc 14 recenzori, la Carei unde lipsesc 2 recenzori și la Lazuri unde ar mai fi nevoie de un recenzor.

”Recenzorii ies greu în teren deși încercăm să comunicăm cu ei în fiecare zi și să le explicăm că nu e bine să lase totul pe ultimele zile pentru că nu mai avem posibilitatea de a prelungi recenzarea după 17 iulie. Dacă va fi cazul vom solicita schimbarea unor recenzori dacă observăm că aceștia nu-și fac la timp munca. ” a atenționat Cătălin Ghiran, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică,

La data de 21 iunie avem la nivel de județ un procent de 61,3% persoane recenzate”, transmite Prefectura.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente