miercuri, mai 29, 2024
AcasăEducatie&CulturaRecital ”Viola Fantasia” la Filarmonica ”Dinu Lipatti”

Recital ”Viola Fantasia” la Filarmonica ”Dinu Lipatti”

Marți, 8 Noiembrie 2022, începând cu ora 18:00, în Sala filarmonicii ”Dinu Lipatti” Satu Mare are loc recitalul Viola Fantasia – prezentare cu Lucian Moraru la violă și Viniciu Moroianu la pian.

„VIOLA FANTASIA” este un recital în care sonoritatea caldă a violei se va împleti cu robustețea pianului într-un stil de interpretare unic, plin de emoţie şi virtuozitate în dorința de a crea auditorilor o seară de neuitat.

Programul serii debutează cu Memories pentru violă și pian, o compoziție a unui creator englez, Adrian Connell, lucrare prin care autorul își evocă prin muzică anii copilăriei. Piesa a doua este binecunoscuta sonată Arpeggione de Franz Schubert, o lucrare cu un farmec subtil care exploatează din plin resursele expresive și agilitatea de virtuozitate ale violei după care auditorii vor fi purtați spre tărâmul operei printr-o arie de opera deosebit de frumoasă Vedro con mio diletto ce apartine lui Antonio Vivaldi.

Prima parte a recitalului se va încheia cu o lucrare concepută de George Enescu pentru violă și pian, compusă în 1906 și intitulată Konzertstück. Este o lucrare lirică cu accente de virtuozitate compusă de Enescu special pentru a evidenția talentul interpretului solist.

În partea a doua interpreții Lucian Moraru și Viniciu Moroianu vor prezenta un repertoriu foarte divers, conceput special pentru acest recital. Astfel, ne vor conduce în universul sonor al operei prin aria Nessun Dorma din opera Tuandot de Giacomo Puccini, după care va urma o piesă de virtuozitate de sorginte românească cu ritmuri din Maramureș intitulată Borșa compusă de Lucian Moraru și o lucrare de factura sacră Ave Maria de Giulio Caccini. Lucian Moraru semnează și lucrarea următoare Improvizație  pe o temă de Erik Satieo lucrare in stil jazz care are la bază o temă a compozitorului francez Erik Satie urmată de o piesă cu un caracter mistic de același compozitor, Erik Satie, intitulată Gnossienne 4.

De asemenea, în programul recitalului sunt programate o serie de trei tangouri in versiunea unor aranjamente muzicale spectaculoase pentru violă și pian ce vor fi prezentate în primă audiție cu ocazia acestui recital – Por una Cabeza a lui  Carlos Gardel, un tango foarte cunoscut fiind subiectul coloanei sonore a filmului Parfum de Femeie, El choclo de Angel Villoldo și tangoul La Cumparsita a compozitorului uruguayan  Gerardo Matos Rodriguez care anul acesta împlinește deja 107 de ani de la lansare (1915). Toate aranjamentele muzicale din partea a doua a recitalului sunt semnate de violistul Lucian Moraru. 

Partea a I-a

Adrian Connell – Memories for Viola & Piano

Franz Schubert – Sonata D 821 “Arpeggione”

Antonio Vivaldi – Vedro con mio diletto

George Enescu – Konzertstück

Partea a II-a

Giacomo Puccini / Arr. Lucian Moraru – Nessun Dorma (Turandot)

Lucian Moraru – Borșa (Romanian Folk Suite from Maramureș Transylvania)

Giulio Caccini / Arr. Lucian Moraru – Ave Maria

Carlos Gardel / Arr. Lucian Moraru – Por una Cabeza

Lucian Moraru – Improvisation on a theme by Erik Satie

Angel Villoldo / Arr. Lucian Moraru – El choclo

Erik Satie / Arr. Lucian Moraru – Gnossienne no. 4

Gerardo Matos Rodriguez / Arr. Lucian Moraru – La Cumparsita

Sursa: Filarmonica Dinu Lipatti

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente