vineri, martie 29, 2024
AcasăsusRecomandări pentru zilele de caniculă

Recomandări pentru zilele de caniculă

Vremea a adus necesitatea măsurilor pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse.

În ceea ce privește populația, se recomandă să fie urmate sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 17.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (2-3 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia, supe, ceai de plante) la fiecare jumătate de oră. Este bine să consumați în fiecare zi cât mai multe  fructe și legume proaspete. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Se recomandă reducerea consumului băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase).

Dacă este absolut necesar să  vă expuneți la soare între orele amiezii trebuie să folosiți o ținută adecvată pentru prevenirea insolației și șocului termic: pălării de soare, haine lejere, din material subțire, din fibre naturale, de culori deschise. Legarea unei batiste udate la încheietura mâinii contribuie la răcorirea corpului, fără riscul de a răci. În caz de nevoie, dacă este posibil, retrageți-vă în spații cu aer condiționat. Încercați să vă răcoriți cu dușuri frecvente, cu apă călduță.

Folosiți creme și loțiuni cu protecție UV, și nu uitați: radiațiile UV pot fi puternice și dăunătoare chiar dacă nu sunt temperaturi foarte ridicate, cauzând arsuri ale pielii și predispunând pentru apariția cancerului de piele.

Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc.).

Nu lăsați copii mici expuși la soare direct, și nici închiși în mașină.

Aveți grijă de persoanele dependente de Dvs. (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități și cu boli cronice) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstrați contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoștințele care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente