sâmbătă, septembrie 30, 2023
AcasăEconomico-socialSocialRecomandările pompierilor pentru ca sătmărenii să facă față valului de căldură

Recomandările pompierilor pentru ca sătmărenii să facă față valului de căldură

Canicula revine la Satu Mare astfel că în ziua de vineri, în special sâmbătă, sătmărenii vor avea de suportat temperaturi extreme de peste 37 de grade Clsius.

Potrivit ANM, pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Muntenieinord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În următoarele zile, valul de căldură se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 43 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Satu Mare vine cu o serie de recomandări pentru ca sătmărenii să treacă mai ușor peste aceste zile de foc.

  • beți suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător;
  • purtați pălării de soare, haine lejere de culori deschise;
  • evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare;
  • consumați fructe și legume proaspete.

În perioadele caniculare și de secetă prelungită folosirea focului deschis pentru arderea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este cu precădere interzisă.

Trebuie înţeles faptul că aceste incendii de vegetaţie reprezintă un pericol pentru viaţă, bunuri şi mediu, fiind o ameninţare pentru siguranța oamenilor şi a gospodăriilor acestora, precum și pentru participanții la traficul rutier deoarece fumul reduce brusc vizibilitatea, situaţie care poate genera adevărate tragedii.

Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate vor fi sancţionate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare. Nu uitaţi! Printr-un comportament preventiv, protejaţi viaţa, bunurile materiale și mediul înconjurător!

Anunțați în cel mai scurt timp orice situaţie care poate pune în pericol viaţa unui cetăţean sau a dumneavoastră la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente