duminică, mai 25, 2025
AcasăEconomico-socialRedobândirea permisului care a fost suspendat ca urmare a abaterilor de la...

Redobândirea permisului care a fost suspendat ca urmare a abaterilor de la Codul Rutier

Parlamentarii PNL au depus la Camera Deputaților un proiect de lege care propune folosirea surplusului de energie electrică produs de unitățile administrativ-teritoriale pentru compensarea facturilor consumatorilor vulnerabili, transmite Agerpres.

Inițiatorii proiectului subliniază că numeroase administrații locale din România au investit în sisteme de producție a energiei regenerabile, cum ar fi panouri fotovoltaice montate pe clădiri publice, finanțate din surse proprii, fonduri europene sau prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În multe situații, energia generată depășește necesarul consumului local, fiind injectată în rețea și vândută la prețuri reduse, fără un beneficiu direct pentru comunitate.

Mecanismul de compensare propus

Proiectul de lege prevede ca unitățile administrativ-teritoriale care produc energie regenerabilă și generează un excedent să poată folosi acest surplus pentru a reduce costurile facturilor consumatorilor vulnerabili care locuiesc în acea localitate.

Compensarea va fi realizată prin decontarea echivalentului valoric al energiei livrate în Sistemul Electroenergetic Național, conform unui mecanism reglementat de autoritatea locală, în beneficiul unuia sau mai multor furnizori de energie electrică, pentru a sprijini consumatorii afectați.

Procedura de implementare

Pentru aplicarea măsurii, consiliile locale sau județene trebuie să adopte un regulament care să stabilească criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor, plafonul maxim al compensației, durata aplicării și sursele de finanțare suplimentare, unde este necesar.

Calcul și reglementare

Surplusul de energie utilizat pentru compensare va fi determinat lunar, pe baza măsurătorilor efectuate de operatorii de distribuție, conform reglementărilor ANRE. Ministerul Energiei și ANRE vor elabora, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, normele metodologice necesare, inclusiv condițiile tehnice, mecanismele de compensare și raportarea acestora.

Proiectul de lege va fi dezbătut public în Camera Deputaților până pe 23 iunie.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare