Muzeul Național de Istorie a României își propune să reunească unele dintre cele mai reprezentative piese arheologice de aur și de argint descoperite pe teritoriul României, obiecte datate din neolitic până în secolele VI-VII p. Chr., într-o expoziție cu titlul „Aurul și argintul antic al României”.
Dintre piesele expuse unele se află în expoziția „Tezaur Istoric a Muzeului Național de Istorie a României” și pot fi văzute permanent doar la București, altele sunt expuse în diferite muzee de istorie și arheologie din țară, în timp ce altele, deși cunoscute prin publicații de specialitate, sunt încă păstrate în depozite.
Avem plăcerea de a vă informa că demersurile privind colaborarea instituției noastre cu Muzeul Național de Istorie al României privind organizarea expoziției „Aurul și argintul antic al României” a intrat în faza de execuție. În cursul zilelor următoare obiecte importante din colecția muzeului nostru vor lua calea Bucureștiului pentru a contribui prin valoarea lor istorică deosebită la creșterea calității expoziției.
Aceste obiecte sunt din metale prețioase. Menționăm bijuteriile din aur din cimitirul eneolitic de la Urziceni, podoaba din aur din epoca bronzului de la Medieșu Aurit, tezaurul de monede celto-dacice de la Turulung și podoabe din argint din mormântul de prințesă germanică de la Dindești.
Eforturile nostre vor fi onorate prin poposirea acestei expoziții senzaționale și la Muzeul Județean Satu Mare unde va putea fi vizitată de sătmăreni în cursul lunilor mai – iunie din anul 2014.