duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocaleNationaleRevine timbrul de mediu într-o formă mai dură

Revine timbrul de mediu într-o formă mai dură

Ministerul Mediului își propune ca în locul ,,timbrului de mediu” să introducă ,,eco-vignete”, diferențiate în funcție de norma de poluare a motorului, iar folosirea acestora ar urma să fie decisă prin Ordonanță de Urgență.

Dacă va fi adoptat în forma propusă, toate service-urile unde se face Inspecția Tehnică Periodică (ITP) ar urma să fie obligate să lipească pe parbrizul mașinii căreia i se face ITP-ul un sticker (abțibild) conform normei de poluare trecută în talonul autovehiculului. Ceea ce înseamnă că ar urma să fie cel puțin șapte tipuri de abțibilduri, fiecare având o culoare distinctă, pentru motorizările Non-euro, Euro 1, Euro 2, Euro 3, Euro 4, Euro 5 și Eco/Hibrid, pentru mașinile electrice și hibrid.

Conducătorii auto ar urma să achite contravaloarea abțibildului, aproximativ 3 lei și manopera, probabil în jur de 1-2 lei, tarif pe care îl stabilește fiecare stație ITP, estimează reprezentanții Ministerului Mediului.

Conform proiectului, până la mijlocul anului 2019, toate mașinile care vor circula în România ar urma să aibă un astfel de sticker lipit pe parbriz. Până atunci, autoritățile locale ar trebui să creeze o hartă de delimitare a zonelor aflate în administrare, în special primăriile marilor orașe.

În funcție de norma de poluare, primăriile vor putea restricționa accesul autoturismelor în anumite zone din oraș sau chiar în zonele verzi și în ariile naturale protejate.

Astfel, administrația locală ar putea decide, de exemplu, să nu mai permită accesul în centrul orașului decât mașinilor cu normă de poluare de la Euro 4 în sus și Eco. Iar șoferii care vor să tranziteze zona respectivă, dar au autoturisme cu motoare Non-euro, Euro 1, Euro 2 sau Euro 3, ar urma să plătească o taxă sau un abonament lunar către bugetul local. Zonele pot fi monitorizate video, iar cei care nu achită aceste tarife ar putea fi amendați, la fel cum se întâmplă în prezent în cazul celor care circulă fără rovignetă pe drumurile naționale.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat marți, într-o conferință de presă, la Sibiu, că timbrul de mediu nu va fi înlocuit cu o taxă nouă, în schimb va fi creată o legislație care să permită administrațiilor publice locale să taxeze mașinile care intră în zone aglomerate, dar nu înainte de a crea o infrastructură viabilă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente