sâmbătă, decembrie 2, 2023
AcasăEconomico-socialRevolta contra regimului lui Putin

Revolta contra regimului lui Putin

Presupusa revoltă a lui Evgheni Prigojin începută vineri noapte a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, care au relatat în diferite moduri și au ridicat diverse întrebări referitoare la ce se întâmplă în Rusia. Iată mai jos câteva abordări analizate de Sky News și The Guardian:

The Sunday Times îl descrie pe Vladimir Putin ca fiind „umilit” de mercenarii Wagner care s-au răzvrătit, adăugând că Evgheni Prigojin a fost exilat în Belarus, dar a evitat acuzațiile.

The Observer scrie „Șeful rebelilor oprește înaintarea tancurilor spre Moscova „pentru a opri vărsarea de sânge””, în dreptul unei imagini cu un tanc Wagner în Rostov pe Don. Analiza lui Luke Harding apare, de asemenea, pe prima pagină, în care acesta spune că revolta condusă de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, îl arată pe Putin ”la cel mai slab nivel” din ultimele decenii.

Bild din Germania titrează: „Revoltă împotriva lui Putin”, alături de imagini cu luptătorii Wagner. Subtitlul său spune: „Tentativa de puci din Rusia și ce înseamnă asta pentru noi”. Die Welt și Der Spiegel vorbesc amândouă pe prima pagină despre o „luptă pentru putere” în Rusia.

The New York Times a publicat o analiză despre ceea ce spune revolta de scurtă durată despre menținerea la putere a lui Putin. Corespondentul Peter Baker a remarcat pericolele și oportunitățile pe care această volatilitate le prezintă pentru SUA; pericolul fiind un președinte sub amenințare, responsabil cu rachetele nucleare, iar oportunitatea o slăbire a efortului de război al Rusiei, în beneficiul Ucrainei.

Wall Street Journal a afirmat că războiul din Ucraina s-a „întors împotriva lui Putin” în principalul său titlu digital. Acesta a remarcat poziția Occidentului, care ar putea fi descrisă cel mai bine ca fiind „să stea bine în spate” și să evite orice sugestie de a lua partea cuiva. S-a referit la o notă a Departamentului de Stat trimisă misiunilor sale din străinătate: „Statele Unite nu au nicio intenție de a se implica în această chestiune”.

Sunday Express merge puțin mai departe cu „Rusia pe marginea prăpastiei” în titlu, menționând potențialul unui război civil. The Sun on Sunday urmează și el această temă cu „Putin pe marginea prăpastiei”.

Sunday Telegraph spune „Rebelii din Wagner se întorc după ce au ajuns la un acord cu Putin” și notează că rebelii care se îndreptau spre Moscova s-a apropiat la 240 km înainte de a se opri brusc. Pe frontispiciu apare o analiză a profesorului istoric Robert Tombs, în care acesta spune că Putin „a evitat la limită momentul său din 1917”, o referire la revoluția rusă. El spune apoi: „Pentru ca un stat să existe, oamenii cu arme trebuie să fie dispuși să i se supună. După fiascoul din ultimele ore și luni, cât timp se va mai aplica acest lucru lui Putin?”.

The Independent analizează efectul rebeliunii la Moscova, unde au fost luate măsuri „antiteroriste”, au fost instituite baraje rutiere și locuitorii au fost avertizați să rămână în casă în timp ce convoiul Wagner se apropia. Titlul articolului este „Revoltă, haos și panică pe străzile Moscovei”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente