duminică, iunie 16, 2024
AcasăLocaleRezultatele controalelor inspectorilor OPC

Rezultatele controalelor inspectorilor OPC

In  perioada 15 iulie – 02 august 2013,  la nivel national s-a desfășurat o acțiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale privind modul de comercializare și etichetare, prezentare și publicitate a apelor minerale naturale (ape minerale naturale, ape de izvor) fiind controlati un numar de 10 operatori economici  pe raza judetului Satu Mare.

Deficiente constatate

Deficiente  privind modul de  informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare și caracterizare ale produselor comercializate:

1. produsul -apa minerala carbogazeificata -, importata din Ungaria, nu avea mentionata, pe eticheta, cantitatea neta insotita de litera ,, e ,,

2.  produsul “Apa minerala  de izvor” nu era expusa decat la oferta. nu avea specificata durata promotiei

3.  produse de apa minerale naturale   din import cu lipsa elementelor de identiificare si caracterizare   tradusa  in limba romana

4. etichetarea produselor  greu lizibila),

Sactiuni aplicate

In urma verificarilor efectuate, in baza controlului tematic s-au aplicat un numar de 8 sanctiuni contraventionale  cu avertisment si  amenzi in valoare l de 20000 lei  fiind oprite temporar de la comercializare  96 l ape minerale in valoare de 193.4 lei.

În perioada 15 iulie ÷ 02 august 2013 s-a desfășurat, o acțiune tematică de control  la nivel national privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea și modul de etichetare, prezentare și publicitate a băuturilor răcoritoare și a sucurilor și nectarurilor din fructe.

Controlul s-a desfășurat la producători, distribuitori, depozite en-gros, magazine și stații de benzină (tip PECO) fiind verificati 11 operatori economici  pe raza jud Satu Mare  .

Deficiente constatate

Modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare și caracterizare ale produselor comercializate privind etichetarea  băuturilor răcoritoare și a sucurilor și nectarurilor din fructe :

produsul Yappi cu calciu si vitamine nu avea   mentionat  pe eticheta procentul de calciu si vitamine,

Bautura de ceai verde aromatizat cu lamaie si fructe de cactus nu avea  mentionat procentul de lamaie si de fructe de cactus,

Bautura racoritoare necarbogazoasa cu extract de ceai verde nu avea  traduse toate informatiile de pe ambalajul original- faptul ca produsul contine cofeina.

Produsul  Giusto Capsuni si banane nu avea mentionat  pe eticheta procentele acestora in lista de ingrediente- sau nu corespundeau  cu cele pe care mentiona producatorul ca le comercializeaza.

La 2 operatori economici  etichetarea era  neconforma fiind  oprite temporar de la comercializare pana la remedierea deficientelor 10 litri  prigat de Kivi   si 6 litri prigat de pere   in valoare totala de  de 101 lei

Nerespectarea conditiilor de depozitare prevăzute de producători la comercializarea băuturilor răcoritoare și a sucurilor și nectarurilor din fructe.

Un  operator economic cu depozit en-gros din  Satu Mare avea depozitate bauturile racoritoare  in afara  depozitului   langa peretele depozitului , fiind oprit definitiv de la comercializare  50 de litri  Fructonic  in valoare de 150 de lei .

Lipsa afisare preturi .

La 3 operatori economici  nu erau afisate preturile la comercializare, erau greu de citit sau listele de preturi erau  actualizate cu lipituri si stersaturi fiind oprite temporar de la comercializare  119.2   litri  suc in valoare de 468 lei

Deficiente constatate

S- a controlat  cantitatea  de 614.753.2l in valoare de 958.300lei de bauturi racoritoare, sucuri si nectaruri din care oprita temporar  de la comercializare cantitatea de 135.2 l in valoare de 569lei si  definitiv  cantitatea de 50 l in valoare de 150 lei . Au fost  sanctionati contraventional   9 operatori economici  cu  avertisment si  amenzi in valoare de  30000 lei.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente