Acasă Locale Stiri Satu Mare Rezultatele controalelor OPC în perioada 04-08.05.2015

Rezultatele controalelor OPC în perioada 04-08.05.2015

In perioada 04.05-08.05.2015, în conformitate cu programul de control aferent trimestrului II 2015, s-a desfășurat o acțiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind modul de comercializare, prezentare și publicitate a suplimentelor alimentare, acțiune care face parte din Planul Național Multianual de Control.

Pe raza judetului Satu Mare controlul a cuprins 8 operatori economici care isi desfasoara activitatea in jud. Satu Mare si s-au urmarit urmatoarele aspecte ::
-existența documentelor de proveniență;
-starea ambalajelor (integritate, etanșeitate);
-încadrarea în cantitatea netă declarată ( unde este cazul);

-încadrarea în data durabilității minimale declarată de producător;
-prezența în suplimentele alimentare de alte ingrediente și/sau aditivi decât cele admiși de legislația în vigoare;
-parametrii de calitate prevăzuți de actele normative în vigoare și a celor declarați de producători;

-respectarea mențiunilor suplimentare de etichetare, conform Ordinelor nr. 244/401/2005, nr. 1228/ 244/ 63/ 2006, nr.1069/ 2009, precum și ale Regulamentului (CE) nr.1924/ 2006; Modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare și caracterizare ale suplimentelor alimentare comercializate:

– modul de prezentare și publicitate a suplimentelor alimentare; etichetarea, prezentarea și publicitatea suplimentelor alimentare si daca acestora li se atribuie acestora proprietăți de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli sau daca fac referire la asemenea proprietăți; în temeiul Regulamentului (CE) nr.1924/2006 mențiunile de sănătate formulate pentru alimente sunt interzise, cu exceptia cazurilor în care ele sunt autorizate de Comisie în conformitate cu regulamentul respectiv și incluse într-o lista cu mențiuni permise;

-etichetarea, prezentarea și reclama suplimentelor alimentare nu trebuie să includă afirmații directe sau care să inducă ideea că un regim alimentar variat și echilibrat nu poate asigura cantități adecvate de nutrienți în general;
-daca în cazul utilizării coloranților care sunt înscriși în anexa V din Regulamentul (UE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari ( E 110-galben portocaliu, E 104- galben de chinolină, E 122- Carmoizină, E 129- Roșu allura, E 102- Tartrazina, E 124- Roșu ponceau) înscrierea informației suplimentare “ denumirea sau numărul E al colorantului( coloranților): poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora”.
-Afișarea la loc vizibil a plachetei cu numarul de telefon TELEFONUL CONSUMATORILOR, conform prevederilor Ordinului ANPC nr.72/2010, cu modificările și completările ulterioare

Deficiente constatate
Un operator economic din Bucuresti Punct De Lucru SATU MARE – Farmacie – prezenta promotie de 20 % la suplimente alimentare fara a informa consumatorii ca aceste produse nu intra in reducerea acordata in momentul prezentarii cardului de fidelitate personalizat al operatorului economic si deasemenea nu informa consumatorii asupra perioadei in care se desfasoara reducerile de pret .
Doi operatori economici din Satu Mare prezentau pachete suplimente alimentare 1+1 fara expunerea produsului de referinta si a pretului acestuia, neexistand astfel marcata certitudinea formei de gratuitate .
Un operator economic din Bihor Punct De Lucru Satu Mare , comercializa pachete suplimente alimentare formate din 2 ambalaje, cu reducere de pret de 50% din pretul aferent pentru al 2-lea ambalaj, fara expunerea la comercializare si a produsului de referinta- un ambalaj-

Doi operatori economici din Negresti Oas, si din Tasnad Jud Satu Mare , preturile de vanzare ale produselor-suplimente alimentare- nu erau afisate intr-un mod neechivoc, preturile de vanzare ale produselor-suplimente alimentare acestea fiind inscrise pe etichete atasate pe capac sau pe spatele ambalajului, nefiind in aria de vizibilitate a consumatorilor.
Sanctiuni aplicate

Cu ocazia controlului tematic efectuat, au fost verificate 295 kg suplimente alimentare fiind depistate suplimente alimentare cu abateri 21.79 kg. Au fost aplicate sanctiuni contraventionale cu avertisment si amenzi in valoare de 11.000 lei si s-a dispus masura complementara de oprire temporara de la comercializare pentru 16.54 kg/ 2139 lei.

- Advertisment -

Cele mai populare

Messi a marcat și i-a adus un omagiu lui Maradona

Barcelona a jucat duminică contra echipei Osasnuna. Formația antrenată de Ronald Koeman s-a impus cu scorul de 4...

Lewis Hamilton se impune într-o cursă nebună

Campionul mondial Lewis Hamilton s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 al Bahrainului, o cursă pe care...

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Comentarii recente