vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu Mare Robert Turcescu, Radu Moraru, Grigore Cartianu - Presa și Puterea la...

Robert Turcescu, Radu Moraru, Grigore Cartianu – Presa și Puterea la Carei

nasul-tv-cartianu

Duminică,de la ora 15,15 a avut loc în sala mare a Castelului Karolyi  o dezbatere cu tema “Presa și Puterea”, avându-i ca invitați pe Robert Turcescu, Radu Moraru, Grigore Cartianu iar la final, lansarea cărților lui Robert Turcescu și Grigore Cartianu.

La eveniment au participat  deputatul UDMR Erdei Istvan, primarul Kovacs cu familia și viceprimarul Keizer cu familia, primarul Ioan Zetea din Medieșul Aurit, consilieri locali si angajați ai primăriei Carei alături de alți invitati și localnici.

Cuvântul de deschidere a aparținut primarului Kovacs .

Vă spun foarte sincer că am emoții pentru că acesti oameni sunt alături de mine..n-am crezut că o să accepte invitatia noastră si pentru asta ii multumesc prietenului Ghișe. Nu mă feresc să spun direct,pe față, că si ei sunt oameni contradictorii si contestati uneori dar ei spun ce gândesc. Ii urmăresc pe ei si încă câteva televiziuni pentru că am impresia că spun ce gândesc, nu sunt manipulați, controlați, nu sunt unealta unor politicieni sau forțe oculte. ..Am dorit ca să facem cunoscut numele Careiului,să  ne facem cunoscuți. Sunt 3 oameni diferiti care îmi sunt simpatici…este nevoie de vocea lor. Eu mulțumesc și pentru Dvs. care ați venit aici să ascultați.”

Primul dintre cei trei invitati care a preluat apoi microfonul a fost Radu Moraru, cunoscutul  realizator și manager la Nasul TV, care a salutat asistența atât în limba română cât și în limba maghiară, întărind  spusele primarului Kovacs în ce privește sinceritatea lor..

“Bafta vietii mele a fost de a avea libertatea de a spune ce vreau…am lucrat la mai multe televiziuni dar  nu ca patron..am făcut Nașul Tv pentru că nu mă mai angaja nimeni ..eu dacă primeam ordine de la cineva ,plecam. Impreună cu colegii mei,ne-am dedicat promovării NasulTv ca presă liberă.

Radu Moraru a trecut apoi în revistă perioada de început a televiziunii Nașul, când contractele de publicitate veneau greu, din diverse motive…” sunteți o televiziune prea mică sau sunteți băsisiti sau…

…ne ustură libertatea“…a continuat Radu Morar, “trebuie să faci rost de bani,să te căciulești ,pentru a ține o televiziune e nevoie de foarte multi bani. Toti prietenii mei mă intrebau când sunam la telefon, cât vrei?..vezi că am numai un buzunar plin…etc…, pentru  desfășurarea unei activitati  la nivel central în televiziune fiind  nevoie de fonduri consistente care trebuiesc identificate si apoi păstrate.

Cel care a continuat discutiile din cadrul intâlnirii de duminică a fost Robert Turcescu,un personaj cunoscut  careienilor din dezbaterile de la B1TV.

La fel ca și Radu Moraru acesta a adresat   alese mulțumiri primarului Kovacs pentru invitatie și “pentru curajul de a sta în fața a 3 jurnaliști ca noi”.   Originar din Pitesti,acesta a mentionat că este atras de detaliile  oferite de un orășel de talia Careiului,unde ..”îmi place să observ cornișele caselor,dacă oamenii sunt relaxati pe stradă,…”

Discutia s-a mutat apoi pe alt tărâm.   “Apreciez oamenii politici care își deschid urechile si spun ce gândesc..  iau parte la prelegeri unde observ că oamenii politici,puțini au tăria să admită că nu guvernează bine,că fac greșeli…am momente cand ies de la talk show năucit…trăim într-o lume a videocrației și nu a democratiei.Am  primit cel mai bun sfat de la un  profesor britanic care mi-a spus să mă uit în oglindă   și   să  observ că am două urechi si doar o gură, sfat ce mi-a fost de folos.,asa că mă feresc  să vorbesc mai mult decât invitatii mei. Imi place să aud voci libere si urăsc papagalii vorbitori”.

Potrivit celor afirmate de Robert Turcescu, în România există cel mult 20 de oameni care aduc rating televiziunilor si acestia se plimbă de la una la alta, la diverse  emisiuni.

‘”…ei au acaparat spatiul public vizual, sunt șpagați ai spațiului public dar sunt obligat să îi chem   pe cei 20 pentru că fac rating. …La televiziune lucrurile nu sunt ce par a fi, unii oameni nu sunt ceea ce vor să pară,sunt demagogi,nesimtiti,mi-e scârbă de ei…eu le respir minciuna de 21 de ani. Presa nu mai este o putere în România. Presa a murit,libertatea presei a murit în România “   a afirmat Robert Turcescu la Carei.

Asistăm la un parastas al presei .Acum 10 ani încă mai exista iluzia că vom putea mentine insule de ziare,TV,Radio…că  mai suntem3 sau 5 sau 50 ..nu mai înseamnă libertate de exprimare..au reusit să acapareze tot,să mânjească tot. România nu mai are presă scrisă pentru că a fost vândută pe nimic rețeaua de distributie a presei. Nu  mai avem televiziuni pentru că au luat televiziunile cablu,CNA ul,…

Contractele de publicitate sunt acordate conditionat”  este o altă afirmatie a lui Robert Turceascu la care subscriem si noi  ,mai ales că am semnalat acest fapt luna trecută în articolul  Bani publici cu dedicație.

 Televiziunea  este o cloacă,profesia de jurnalist e compromisă,nu vă închipuiti ce aberatii se întâmplă..nimic nu are consistență,trăim în epoca stirilor de fast-food ,sunt convins că veti avea multe întrebări de pus….televiziunile sunt un soi de WC   public cu uși frumos vopsite pe dinafară dar stiti cât de tare pute când deschizi ușile lor?

Performanța la profesionisti se măsoară prin rating. Dar nu e totuna cum îl faci.  Pot să am rating mare și dacă ma duc în intersectie și îmi dau chiloții jos…

Mesajul transmis  la final este de a fi mai selectivi în ce priveste alegerea postului TV urmărit si de a sprijini si generatiile tinere în acest demers.

Ultima parte a dezbaterii a aparținut lui Grigore Cartianu. Acesta a precizat de la bun început ca în urma votului din 16 noiembrie,acum se citește de pe foaie și  nu se mai vorbește liber.

Afirmatia  care a urmat,a ridicat numeroase semne de întrebare și chiar indignare în rândul auditoriului care are solide cunoștințe de istorie locală.

Am îndrăgit Ardealul…eu am copilărit în zona   Gorjului.  Am înțeles ( privind spre primar-n.r.)  că nu faceți parte din zona istorică  a Ardealului…”

Puțin probabil ca în cele 3 zile de sejur careian,oaspetele nostru  să fi aflat că acest teritoriu a fost al dacilor liberi ,fapt dovedit cu documente de necontestat,că de aici ,din populatia românească autohtonă și-au ales gărzile de corp și grofii Karolyi la venirea lor aici. Sub acoperirea generoasă  a acestei dezbateri, primarul Kovacs a oferit invitatilor săi  informatii deformate, ignorând istoria reală,trăită de părinții și bunicii nostri, a celor ce suntem ai locului.  Date despre zona noastră românească se pot citi și în lucrarea   Prof. dr. Marin Al. Cristian, Mihai Viteazul, apărută la Editura  Grai și Suflet – Cultura Națională, București, 2013, p. 387.

Careienii sunt însă obișnuiti cu derapajele de la realitatea istorică  de către administratia locală,   Traseul Legendelor sătmărene fiind  una dintre dovezi.

Careienii cunosc și   harta tipărită  și distribuită de primăria Carei , din care lipsește Monumentul Ostasului Român ca obiectiv  turistic sau istoric, la fel si bisericile românești din oraș sau scolile românești  dar care hartă contine informatii intenționat  greșite legate de istoria locului .

La Carei,românii  expulzati  în urma Dictatului de la Viena care instaurează în zonă ocupația hortistă,nu au dreptul să   aibă un monument comemorativ unde să depună o coroană de flori sau să aprindă o lumânare. Asociatia Refugiatilor  filiala Carei nu a primit acest drept deși a solicitat din august  2014 o autorizație .

Puțin probabil ca oaspetii să  fi aflat că în municipiul Carei au loc dezveliri de statui  ale protectorului orașului cu ceremonie strict în limba maghiară, că zona Grădina Viilor din Carei a fost aniversată la cei 300 de ani de existență  doar în limba maghiară  iar unul din vorbitori a afimat că  românii ar fi colonizați în Carei în sec XVI.  Nu cred că oaspeții își pot imagina că s-a trimis  o adresă oficială din  partea Direcției Județene de Cultură prin care ni se aduce la cunoștință că pe raza municipiului Carei există un perimetru   anume în care se pot amplasa busturi românești ca nu care cumva să apară vreunul  răzleț prin oraș!  Bustul regelui Ferdinand zace într-un depozit de aproape un an de zile numai pentru că se dorește ascunderea lui  în perimetrul permis de o comisie județeană.

Vă puteți imagina stimați invitați că am sărbătorit  cu bustul mobil aniversarea a 150 de ani de la nașterea lui Ionel Brătianu,care a fost 18 ani prim ministru al României și a vizitat Careiul în anul 1923 , deoarece conducerea UDMR a orașului a refuzat amplasarea unui bust  al său? aici

E bine să spunem lucrurilor pe nume, pentru a evita pe viitor  situații similare și discutii   “pe la colțuri” . Nu am văzut Harta Careiului,recent tipărită printre printre  volumele  prezentate oaspeților de primar și nici dicționarul biobibliografic  “Tezaur spiritual și cultural careian”, care include in paginile sale  aproape 80 de personalități culturale locale,unele de talie natională si internatională.

Am descoperit aici un primar pe care l-am simțit onest..în timp ce alți oameni  politici respiră   minciuna. Aveți un primar atipic,sunteți norocoși”…

Suntem convinsi  că la întâlnirile preliminare nu s-a discutat despre atipicitatea primarului în ce privește situația   sa  din punctul de vedere al contribuabilului …onest.  Nu întâlnești în fiecare zi un primar ca  al nostru, care din 2008 are poprire pe salar pentru datoriile la bugetul de stat din urma falimentării firmelor sale personale.  Cine dintre invitați să își închipuie că prima investiție a Fundației de Turism Local creată pentru promovarea Careiului, a fost o mașină Renault nou -nouță  la cererea și pentru folosul strict al primarului nostru? Documentele sunt , până la urmă cele care atestă veridicitatea celor afirmate ,documente care pot fi urmărite și pentru a afla de soarta celor 2 milioane de euro înghițite  pentru noua primărie încă neterminată dar care este rezervată doar câtorva servicii în timp ce sala de căsătorii a fost exilată la Centru social,o altă gaură neagră…

Grigore Cartianu a vorbit și despre subiectivism si echidistanță  dar si despre presa de propagandă care, în opinia sa, este în procent de 80%.

A fost invitat să ia cuvântul si deputatul Erdei Istvan,aflat in sala la dezbaterea pe tema  ,,Presa și Puterea”. ,,În calitatea mea de cvasicareian sunt bucuros să iau parte la acest eveniment de la Carei.Vă știu de la televizor și mă bucur să vă ascult pe viu și pentru asta sunt fericit să fiu la aici la Carei. O să vă împărtășesc o experiență literară, există o nuvelă cunoscută în literatura maghiară care spune povestea unui cioban care avea un briceag, pe care pe lângă alte utilizări,ciobanul folosea briceagul pentru a face intervenții chirurgicale. Nu avea atunci un spital, ca acesta de la Carei, pentru care îi mulțumim domnului primar…Pentru că făcea astfel de intervenții, un profesor îl avertizează pe cioban asupra pericolelor pe care le presupune acest fapt.. Eu mă simt în haina ciobanului când îl ascult pe domnul Turcescu ce vorbește despre presa de la ora actuală din România…”

Robert Turcescu a prezentat cartea ”Bucureștiul – chinurile și facerea”. Volumul, apărut la Editura Mașina de scris, este o călătorie în Bucureștiul sfârșitului de secol 19, atunci când primar era Emilian Pache Protopopescu, apoi în Bucureștiul anilor ’30, în timpul mandatului lui Dem I. Dobrescu , și mult mai aproape de zilele noastre, când la șefia capitalei se afla Adriean Videanu.

Grigore Cartianu a prezentat  “Crimele unei revoluții în care teroriștii preiau puterea” și  cărțile publicate pe această temă:  “Sfârșitul Ceaușeștilor”, “Crimele Revoluției”, “Teroriștii printre noi”, “Cartea Revoluției” (ediție enciclopedică, bogat ilustrată), “Moartea Ceaușeștilor” (film pe DVD).

Grigore Cartianu  a adus la Carei si alte două cărți ale sale: “Jurnalul unui puci ratat” și “Hagi”. Cărțile lui Grigore Cartianu au creat un adevărat fenomen, fiind vândute în sute de mii de exemplare și traduse în mai multe limbi străine.

Buletin de Carei

nasul-tv-autografe-discutii1 nasul-tv-autografe10

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente