sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăsusRomânia a ajuns să aibă în februarie cea mai mare inflaţie din...

România a ajuns să aibă în februarie cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană

♦ România a avut de departe cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană în februarie, cu două procente mai mare faţă de inflaţia din Croaţia, următoarea clasată de 7,1%, faţă de media UE de 2,8%, faţă de Ungaria – 3,6%, sau Polonia, de 3,7%. Cine este responsabil? Ce spun analiştii?

♦ Creşterea veniturilor, majorarea deficitului bugetar, creşterile de taxe şi transmisă întârziată sunt principalele motive.

Cererea internă din România creşte, pe măsură ce veniturile – salariile, pensiile, businessul – cresc, încep explicaţiile analiştii financiari consultaţi de ZF despre inflaţia din România, care este de departe cea mai mare din Uniunea Europeană.

„Cererea de consum creşte foarte repede, vânzările cu amănuntul cresc foarte repede, avem o cerere care creşte, o dinamică a salariilor destul de înaltă, în termeni reali, ceea ce menţine o creştere“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari, pune pe primul loc creşterile de taxe, care s-au transferat în preţuri la început de an şi au adus cel puţin un punct procentual la creşterea inflaţiei de la începutul anului.

Sursă: zf.ro

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente