marți, mai 14, 2024
AcasăsusRomânia a câștigat procesul pentru Roșia Montană, se solicită scoaterea definitivă din...

România a câștigat procesul pentru Roșia Montană, se solicită scoaterea definitivă din zona de exploatație minieră

Imediat după ce s-a anunțat succesul avocaților români care au câștigat procesul cu Gabriel Resources, pentru minele de aur, asociațiile implicate în campania „Salvați Roșia Montană” au transmis o solicitare fermă către Guvernul României de a scoate definitiv zona din aria exploatațiilor miniere.

ONG-urile își motivează cerințele prin faptul că procesul ar fi fost câștigat datorită apartenenței acelei arii protejate la patrimoniul UNESCO și își arogă merite în privința deciziei luate de Curtea de Arbitraj de la Washington. Deși documentele referitoare la argumentele aduse în fața Curții de Arbitraj, care au stat la baza deciziei în favoarea României, vor fi desecretizate abia peste două săptămâni, reacția ONG-urilor arată că țara noastră a câștigat procesul pentru a pierde dreptul de exploatare a aurului, pe termen nelimitat, în timp ce scandalul politic pe tema deciziei a acționat ca o perdea de fum.

ONG-urile implicate în ultimii 20 de ani în campania „Salvați Roșia Montană” și-au revendicat succesul procesului de la Washington, la câteva ore după ce s-a anunțat decizia Curții de Arbitraj: „Roșienii și societatea civilă au câștigat! Societatea civilă a trimis 3 Amicus curiae în proces. Două dintre ele au fost admise de Tribunalul de la Washington, o premieră absolută în domeniu. Cerem Guvernului să nu prelungească licențele proiectelor miniere cu cianuri de la Certej și Roșia Montană și să elimine cele două localități din lista perimetrelor miniere. Angajamentul nostru pentru comunitate și patrimoniu continuă. Decizia Tribunalului din Washington în litigiul privind Roșia Montană, favorabilă statului român, constituie o recunoaștere internațională a luptei roșienilor pentru a-și salva localitatea. Refuzul lor de a-și abandona casele, bisericile și cimitirele a devenit sursă de inspirație pentru o întreagă generație”, este mesajul activiștilor de mediu.

Practic, ONG-urile susțin că avocații care au reprezentat interesele României nu ar fi câștigat, dacă minele de aur nu ar fi fost în ariile protejate din patrimoniul UNESCO, iar situația ar trebui să rămână aceeași, în continuare. Solicitarea vine exact după ce s-a lansat ideea scoaterii minelor de aur din patrimoniul UNESCO, pentru a se putea exploata aurul.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente