vineri, aprilie 19, 2024
AcasăsusFemei care au făcut istorie atât în România cât și peste hotare

Femei care au făcut istorie atât în România cât și peste hotare

1. Elisa Leonida Zamfirescu

Prima femeie inginer din lume, Elisa Leonida Zamfirescu, a absolvit in 1912 Academia Regala Tehnica din Berlin, dupa ce inscrierea la Scoala Nationala de Poduri si Sosele din Bucuresti i-a fost respinsa din cauza faptului ca fetele nu puteau sa fie admise. Contributia sa in stiinta romaneasca a fost rasplatita: in 1997 a fost instituit Premiul Eliza Leonida-Zamfirescu.

2. Smaranda Braescu

Smaranda Braescu a fost prima femeie parasutist din Romania si printre primele din lume. Smaranda Braescu a detinut recordul national la saltul cu parasuta, atat la femei, cat si la barbati, precum si recordul feminin la nivel mondial.

3. Maria Virginia Andreescu Haret

Maria Virginia Andreescu Haret a fost prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect -inspector general. Casatorita cu fiul lui Spiru Haret, Maria Haret si-a lasat semnatura pe un numar impresionant de cladiri din Romania.

4. Sofia Ionescu

Sofia Ionescu-Ogrezeanu a fost prima femeie neurochirurg din lume. In al cincilea an de facultate, tanara a facut prima operatie pe creier unui copil care fusese victima unui bombardament. A intrat in prima echipa neurochirurgicala, alaturi de profesorul Dimitrie Bagdasar, intemeietorul neurochirurgiei romanesti.

5. Elena Ghica

Prima femeie care a escaladat Alpii, Elena Ghica s-a remarcat nu doar pentru ca a fost cea care a inaltat tricolorul pe varful Alpilor, ci si pentru ca si-a lasat intreaga avere Primariei Bucurestiului. Aceasta a dorit o finantare mai buna a spitalului construit de familia sa, Spitalul Pantelimon.

6. Luiza Zavloschi

Prima femeie primar din Romania, Luiza Zavloschi a condus localitatea Buda din judetul Vaslui timp de doua mandate. Alegerea doamnei Zavloschi în functia de edil al localitatii Buda s-a petrecut inainte ca femeile din Romania sa obtina dreptul de vot.

7. Ana Aslan

Multi cred ca Ana Aslan a descoperit elixirul tineretii si se pare ca nume ca Charlie Chaplin, J.F. Kennedy, Salvador Dali sau Aristotel Onasis le-au dat dreptate. Cei enumerati au apelat la Gerovital H3, preparatul revolutionar pe care Ana Aslan si-a pus semnatura.

8. Ecaterina Teodoroiu

Eroina de la Jiu’ a fost mai intai infirmiera in Primul Razboi Mondial, iar apoi a imbracat uniforma de soldat, hotarandu-se sa apere cu orice pret pamantul romanesc. Cazuta in batalia de la Marasesti, Ecaterina Teodoroiu ramane o figura marcanta a istoriei Romaniei.

9. Regina Elisabeta a Romaniei

Prima regina a Romaniei, Elisabeta este cunoscuta si sub pseudonimul literar Carmen Sylva. Indragostita de portul national, Regina Elisabeta l-a purtat mereu cu mandrie, facand deseori campanii publicitare in strainatate despre tara sa adoptiva. Oprirea faimosul tren Orient Expres in gara din Sinaia este o concretizare a campaniilor Majestatii Sale.

10. Nadia Comaneci

Marcand istoria de la 15 ani, Nadia Comaneci s-a remarcat in 1976 la Montreal printr-un exercitiu perfect executat la paralele. Sportiva noastra a obtinut nota perfecta pe care aparatele de notare nu erau capabile sa o afiseze, ramanand astfel o figura marcanta a sportului romanesc.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente