marți, iulie 16, 2024
AcasăLocaleNationaleRomânia a înregistrat o CREȘTERE ECONOMICĂ de 0,5% în trimestrul doi, ușor...

România a înregistrat o CREȘTERE ECONOMICĂ de 0,5% în trimestrul doi, ușor peste estimările inițiale

PIB a urcat cu 0,5% în trimestrul al doilea, față de precedentele trei luni, și cu 1,8% la semestru, creșteri mai mari față de primele estimări, care indicau un avans de 0,3%, respectiv 1,7%, după creșteri în industrie, imobiliare, agricultură și activități profesionale și scădere în construcții.

„Produsul intern brut în trimestrul II 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Față de același trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 1,5% pe seria brută și cu 1,4% pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2012, cu 1,8%, atât pe serie brută cât și pe serie ajustată sezonier”, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică, într-un comunicat.

Astfel, ca serie ajustată sezonier PIB s-a plasat în trimestrul al doilea la 154,295 miliarde prețuri curente, în creștere în termeni reali cu 0,5% față de trimestrul I 2013 și cu 1,4% față de trimestrul II 2012.

Produsul intern brut estimat pentru primul semestru este de 307,263 miliarde prețuri curente, în urcare, în termeni reali, cu 1,8% față de semestrul I 2012.

Ca serie brută PIB a fost de 145,643 miliarde lei în trimestrul al doilea, mai mare cu 1,5% față de primele trei luni ale anului, iar la semestru de 266,539 miliarde lei, în urcare cu 1,8%.

Cele mai importante contribuții la creșterea PIB în semestrul I 2013, comparativ cu semestrul I 2012, le-au avut industria (+1,1%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 3,9%, tranzacțiile imobiliare (+0,3%), cu o pondere de 7,9% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,2%, agricultura, silvicultura și pescuitul (+0,2%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (3,5%) și al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,1%, și activitățile profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+0,2%), cu o pondere de 5,8% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 3,2%.

Reducerea volumului de activitate din construcții, cu 3,1% a avut un impact negativ asupra evoluției PIB, contribuția sa la creșterea PIB fiind de -0,2%.

„Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat exportului net (cu o contribuție de +5,3%), consecință a creșterii cu 10,7% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu reducerea volumulului importurilor de bunuri și servicii cu 0,9%. Ca urmare a scăderii volumului formării brute de capital fix (cu 4,4%) aceasta a avut o contribuție negativă la creșterea PIB, de -1,0%”, arată INS.

Reducerea stocurilor din economie a avut ca efect o contribuție negativă semnificativă la creșterea PIB, de -2,5%.

INS va anunța la 7 octombrie datele provizorii privind evoluția PIB în trimestrul al doilea.

La jumătatea lunii august INS a comunicat că potrivit primelor estimări Produsul Intern Brut a urcat în trimestrul al doilea, față de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel că în prima jumătate a anului creșterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut

În primul trimestru economia a urcat cu 0,7% față de trimestrul anterior, ca serie brută, și cu 2,2% comparativ cu primele trei luni ale anului precedent.

BNR a revizuit, în august, prognoza de creștere economică din acest an la peste 2%, pe baza evoluției exporturilor, a producției industriale și a anului agricol bun.

De asemenea, Fondul Monetar Internațional a îmbunătățit prognoza de creștere economică a României pentru acest an la 2% și la 2,25% anul viitor. Anterior, FMI și autoritățile române estimau o creștere de 1,6% în acest an și de 2% anul următor.


- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente