luni, aprilie 15, 2024
AcasăLocaleNationaleRomânia are cea mai dependentă economică de multinaționale din UE

România are cea mai dependentă economică de multinaționale din UE

Deși alianța aflată la guvernare a lansat un adevărat atac asupra companiilor multinaționale, în contextul protestelor de stradă din ultimele două luni, România are, în mod surprinzător, cea mai dependentă economie de multinaționale din toată Uniunea Europeană.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în funcție de dependența economiei de multinaționale, cu 48% din cifra de afaceri totală și cu 44% din valoarea adăugată din economie generate de firme străine, arată rezultatele celei mai recente cercetări realizate de prof. dr. Cezar Mereuță, pe baza datelor Eurostat.

Spre comparație, în Polonia, multinaționalele ge­nerează circa 30% din cifra de afaceri totală din economie și 29% din valoarea adăugată totală.

„Surprinzătorul re­zultat al cercetării multicriteriale întreprinse, care identifică România drept cea mai dependentă economie de prezența filialelor multinaționale dintre țările «noului val» (care au aderat la UE după anul 2004) ca și din Uniunea Europeană, impune, în opinia mea, o atenție deosebită din partea guvernului României acordată filialelor multinaționale”, a spus prof. dr. Cezar Mereuță. cercetător asociat al Centrului de Macromodelare Economică al Academiei Române și membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente