În România, prețul ouălor la poarta fermei se numără printre cele mai mici din Uniunea Europeană, în ciuda creșterii semnificative a consumului intern în perioada Sărbătorilor Pascale. Potrivit Agerpres, care îl citează pe președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, în această perioadă, consumul de ouă crește cu 50%, un român ajungând să consume, în medie, 30 de ouă, comparativ cu 21 într-o lună obișnuită.
“Conform Observatorului Preţurilor în Uniunea Europeană (UE), preţul ouălor în România, la poarta fermei, era săptămâna trecută 211 euro/100 kg, ceea ce înseamnă că oul se vindea cu aproximativ 60 de bani, în timp ce anul trecut în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale era undeva la 55 de bani un ou. Dacă mă uit la preţurile înregistrate în alte ţări, România are printre cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, la poarta fermei. Bulgaria are 222 euro/100 kg, Ungaria are 286 euro/100 kg, Polonia – 314 euro/kg, noi avem 211 euro, iar ca noi mai este Finlanda cu un preţ de 204 euro/100 kg. În rest, toate celelalte ţări din UE sunt peste noi”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
Acesta a precizat că nu sunt motive să crească preţul ouălor la poarta fermei în următoarele două săptămâni, având în vedere că preţul înregistrat săptămâna trecută de 211 euro/100 kg a fost mai mic decât cu o săptămână înainte, când s-a raportat circa 215 euro/100 kg.
În ceea ce priveşte oferta de ouă a industriei avicole, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, preşedintele UCPR a subliniat că an de an aceasta este mai mare cu aproximativ 50% decât într-o lună obişnuită. Fermele avicole din România pot asigura 100% consumul intern de ouă, dar livrează şi la export, în general în ţările UE, schimbul fiind “continuu şi reciproc”, iar problemele cu ouăle provenite din Polonia s-au mai reglet.