România se aliniază cerințelor UE și transpune în legislația națională prevederile europene privind performanța energetică a clădirilor.
Parlamentul European (PE) a adoptat, în luna martie, planul pentru reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor.
Potrivit planului, statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.
Miercuri, 26 iunie, deputaţii au adoptat, decizional, un proiect pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Actul normativ merge la promulgare, anunță Gândul.
Conform legii adoptate de Parlament, noile sisteme de încălzire permise includ:
- sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse regenerabile;
- sisteme de cogenerare/trigenerare;
- racordarea la rețelele urbane de încălzire sau răcire;
- pompe de căldură, panouri termice și/sau electrice solare, centrale eoliene, și sisteme combinate;
- schimbătoare de căldură sol-aer;
- recuperatoare de căldură;
- orice combinație a acestor opțiuni.
Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, a criticat dur această măsură, spunând că este una de „ extracție neo-marxistă”.
Legea a trecut ieri de Camera Deputaților, decizională, și merge la promulgare. Sper că sunteți mulțumiți cei care i-ați votat masiv pe 9 iunie. Urmează și alte aberații neo-marxiste. De fiecare dintre noi depinde dacă îi mai lăsăm la butoane sau nu.
Atenție la alegerile prezidențiale și parlamentare!”, a transmis, joi, pe Facebook, Claudiu Târziu.