joi, februarie 29, 2024
AcasăsusRomânia obligată să finanțeze războiul Ucrainei. America ne bagă la înnaintare

România obligată să finanțeze războiul Ucrainei. America ne bagă la înnaintare

Statele Unite au anunțat oficial că au rămas fără bani pentru Ucraina și nu vor mai putea trimite muniția și rachetele pe care Zelenski le-a cerut. La reuniunea lunară a grupului de sprijin pentru Ucraina – o găselniță a Casei Albe menită a mai stoarce bani de la fraieri pentru puternicul complet industrial militar din SUA -, americanii au venit „cu mâinile goale”. Așa cum remarcă mai toți analiștii, Congresul de la Washington a închis robinetul. Urmează sfâșierea Ucrainei?

Deși gazde ale reuniunii, americanii lui Joe Biden au ridicat din umeri când la discuțiile grupului de sprijin pentru Ucraina (format din 50 de state) s-a pus problema… sprijinului. „N-avem!”, spun reprezentanții Pentagonului.

Calculele sunt simple: dacă membrii Congresului aprobă mai mulți bani pentru Kiev, Zelenski primește muniții și arme; dacă nu, ori Europa sare la cap (dar, nu are cu ce!), ori Ucraina trebuie să ceară negocieri de pace.

Ultimul ajutor militar oferit de Washington a fost trimis la Kiev la 27 decembrie. Cartușe și rachete Stinger, plus echipament non-letal, în valoare de 250 de milioane de dolari. De atunci, stocurile Ucrainei au fost secătuite sub ploaia de bombardamente rusești. Dar Unchiul Sam, după ce i-a împins spre război pe Zelenski și ai lui, întoarce acum privirile în altă parte, parcă sătul de imaginile și văicărelile Kievului. Așa e în război, americanii au lupta până la ultimul… ucrainean.

Cu sprijinul SUA blocat în Congres, Jens Stoltenberg pune presiune pe europeni să suplinească ei absența ajutorului american. Astfel, se pare că statele din UE membre NATO vor suporta un contract comun de 1,2 miliarde de dolari pentru cumpărarea a peste 222.000 de cartușe de 155 mm. Cine fabrică aceste cartușe? Industria de armament din America. România plătește, America încasează, ca de obicei!

Tactica rușilor: picătura chinezească

Se pare că Moscova aplică în Ucraina tactica picăturii chinezești – obligă Kievul să consume cât mai multă muniție, pe fondul lipsei de ajutor străin. Lovitură după lovitură, rușii vor să uzeze și epuizeze apărarea antiaeriană a Ucrainei și capacitatea sa defensivă, obligând-o să-şi consume muniția printr-o ploaie de lovituri de rachete.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente