duminică, februarie 25, 2024
AcasăsusRomânii vulnerabili vor primi vouchere pentru alimente şi anul viitor

Românii vulnerabili vor primi vouchere pentru alimente şi anul viitor

Peste 2,5 milioane de români vor beneficia anul viitor de un ajutor de 300 de euro, banii vor fi primiţi în mai multe etape, dacă se încadrează în anumite condiţii.

Ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu, a anunţat, marţi, dacă şi anul viitor românii vulnerabili vor mai primi vouchere de alimente şi pachete cu alimente.

Astfel, „Românii vulnerabili vor primi vouchere pentru alimente şi anul viitor, pe tot parcursul anului”, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu.

În plus, tichetele sociale în valoare de 50 de euro vor fi date şi în anul 2024 din două în două luni.

De la 1 ianuarie 2024, vor fi acordate în continuare voucherele pentru alimente în valoare de 50 de euro, ceea ce înseamnă 250 lei o dată la două luni.

Acești bani vor putea fi folosiți doar pentru a cumpăra alimente şi ei merg către pensionarii care au venituri mai mici de 1.700 lei, către familiile monoparentale, către familiile care au mai mult de doi copii, însă nu au un venit mai mare pentru fiecare membru de familie care să depășească 675 lei.

În afirmaţiile sale, „Acest tip de sprijin va continua și în 2024 (voucherele de alimente – n.r.), la fel şi pachetele alimentare pentru cei care sunt la partea de venit minim de incluziune.

Este acel ajutor pe care l-am anunțat deja, continuitatea tichetelor sociale pentru persoanele vulnerabile, cei 250 lei o dată la două luni și pachetele cu alimente”, a anunţat, marţi, ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu.

Județele cu cei mai mulți beneficiari de vouchere pentru alimente și mese calde sunt: București (122.000), Suceava (90.879), Iași (90.196), Dolj (89.801) şi Bacău (82.410).

Românii care beneficiază de vouchere de alimente și mese calde

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;

– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

În cursul anului trecut, românii eligibili au primit alte patru tranșe, în valoare totală de 1.000 de lei, ultima fiind virată în data de 19 decembrie 2022 pentru 2.368.907 de români.

Fiecare tichet valorează 250 de lei și poate fi folosit pentru a cumpăra alimente, precum și pentru a putea achita mesele calde, la restaurant sau în alte locuri în care pot beneficia de acest serviciu.

Proiectul are ca scop contracararea scăderii standardului de viață și a grupurilor sociale vulnerabile, în ideea de a scădea riscul sărăciei la nivel național.

Peste 2,5 milioane de români, aflați în situații vulnerabile sau la risc de sărăcie, vor primi aceste ajutoare în valoare de 250 lei sau 50 de euro la două luni. Un calcul simplu arată că aceste persoane vor primi aproxinativ 300 de euro pe tot parcursul anului.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente