Președintele PNL, Nicolae Ciucă, nu mai vrea să vină la ședințele de coaliție cu PSD decât dacă vor fi subiecte care ţin exclusiv de activitatea Guvernului, iar coaliția PSD-PNL este improbabilă după alegeri, au declarat marți, 24 septembrie.
Motivul este că președintele PSD, Marcel Ciolacu, a promis inițial că va sprijini proiectul care să îi permită președintelui Iohannis să candideze la parlamentare, dar apoi s-a răzgândit, potrivit surselor din PNL.
Ciolacu i-a răspuns lui Ciucă folosind o afirmație atribuită de o parte a presei președintelui PNL, în care acesta ar fi spus că au discutat pe 3 aprilie acest subiect. „Nici domnul Ciucă, nici domnul Iohannis – împreună sau separat – nu au fost în programul meu pe 3 aprilie! Ca să nu se mai încurce domnul Ciucă în explicații…”, a scris Ciolacu
Nicolae Ciucă a confirmat că nu a făcut referire la data de 3 aprilie în discuțiile informale cu presa. „Chiar dacă nu a menționat cineva ziua de 3 aprilie, este greu de crezut că domnul Ciolacu își amintește ceva din acea perioadă, dacă a uitat ce a discutat săptămâna trecută!”, a scris Ciucă pe Facebook.
PNL a vrut să dea o lege pentru Iohannis, Ciolacu nu a fost de acord PNL a depus săptămâna trecută în Parlament un amendament de modificare a legii, astfel încât șeful statului să poată deveni parlamentar, după ce îi expiră mandatul, dacă își va dori acest lucru. Practic, potrivit modificării legii cerute de PNL, Iohannis nu va trebui să demisioneze din funcție înaintea alegerilor parlamentare din 1 decembrie. Dar președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a explicat luni, 23 septembrie, într-o discuție cu jurnaliștii, că, din punctul său de vedere, nu este normal să fie dată o lege cu dedicație pentru șeful statului: „Nu îl susțin pentru că nu cred că este o urgență și nu cred că este corect să facem o lege pentru un singur om. Este însă corect să aibă dreptul să candideze și să fie ales”. La scurt timp, membrii Biroului Permanent Naţional al PSD au decis să nu voteze proiectul de modificare a legii propus de PNL.
Apoi, PNL a anunțat oficial că nu va mai pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea amendamentului până când nu va primi un răspuns din partea Biroului Electoral Central. Partidul condus de Nicolae Ciucă, președinte al Senatului, a sesizat BEC în urma deciziei Consiliului Legislativ, care a avizat propunerea PNL, dar cu „observaţii şi propuneri”.