Potrivit medicinei tradiționale chineze, este recomandat să consumăm anumite alimente în fiecare anotimp pentru a ne armoniza cu schimbările naturale și pentru a menține echilibrul energetic în organism. În acest sistem, fiecare anotimp este asociat cu un element specific, un organ intern, și tipuri de alimente care susțin echilibrul energetic.
În medicina tradițională chineză, alimentele se împart în două categorii: alimente yin, cu efect răcoritor, care se consumă în sezonul cald (salate, lactate ușoare, produse marine, precum și cele bogate în apă) și alimente yang, cu efect de încălzire și care sunt indicate în sezonul rece (alimentele gătite, cu puțină apă, condimentele, acriturile, alcoolul în cantități moderate și consumat ocazional, cafeaua, cacaua, pudra de roșcove, pentru creștere energetică, întărire și tonifiere).
Alimente recomandate primăvara
Primăvara e bine să întărim elementul LEMN (ficatul, vezica bliară, membrele, coloana) cu alimente acre, de culoare verde, produse marine (APA hrănește LEMNUL), Omega‑3, semințe de cânepă, antioxidanți, calciu și magneziu. De asemenea, la fel de important este să nu ne înfuriem.
Alimente recomandate
Verdețuri proaspete (spanac, leurdă, urzici, salată verde, pătrunjel): Acestea ajută la detoxifierea ficatului și susțin energia de primăvară.
Germeni și muguri: Sunt considerați foarte buni pentru că ajută la activarea energiei noi.
Arome acide și ușoare: Oțet de mere, lămâie, citrice în general, pentru a stimula ficatul.
Alimente de evitat
Primăvara e bine să se evite alimentele grele și grase, care pot încărca ficatul.
Alimente recomandate vara
Vara e bine să întărim elementul PĂMÂNT (stomacul, sistemul digestiv) cu alimente ușor dulci, fructe și legume crude moi, galbene și portocalii dar și roșii (FOCUL hrănește PĂMÂNTUL), coenzima Q10, lăptișor de matcă. Sentimentul care ajută este bucuria.
Alimente recomandate
Fructe și legume ușoare: Pepeni, roșii, dovlecei, salată verde, broccoli.
Alimente dulci și neutre: Dovleac, cartofi dulci, porumb, fasole, care susțin digestia și echilibrul energetic.
Alimente galbene și portocalii: Morcovi, dovleac, deoarece acestea susțin energia elementului Pământ.
Alimente de evitat
Vara e bine să se evite alimentele foarte grase sau foarte zaharoase, care pot încărca splina.
Alimente recomandate toamna
În medicina tradițională chineză se consideră că toamna e bine să întărim elementul METAL (plămânii și aparatul respirator, pielea, dinții) cu alimente iuți, cu gust înțepător, fructe și legume autohtone, de sezon, bogate în vitamine, fibre, enzime, minerale și antioxidanți, suplimente cu seleniu și zinc, alimente de culoare albă, ciupercile fiind printre cele mai bune stimulente ale imunității, putând fi consumate atât crude cât și gătite. Sentimentul pe care nu trebuie să-l activăm în acest sezon este, oricât ar părea de ciudat, durerea.
Alimente recomandate
Legume rădăcinoase: Morcovi, napi, cartofi dulci, care ajută la hrănirea corpului și la pregătirea pentru iarnă.
Fructe de toamnă: Mere, pere, struguri, care hidratează plămânii.
Alimente ușor picante: Ghimbir, usturoi, care ajută la stimularea plămânilor.
Alimente de evitat
Alimentele prea uscate sau prea reci, care pot afecta plămânii, trebuie evitate.
Alimente recomandate iarna
Iarna e bine să întărim elementul APĂ (rinichii, vezica urinară și sistemul imunitar) cu alimente ușor sărate, cât mai multe alimente marine, apicole, minerale, extract de sâmbure de struguri și să evităm sentimentele de vinovăție, frică și panică.
Alimente recomandate
Supe și tocănițe: Alimentele gătite lent, cum ar fi supele de oase, tocanele de legume, ajută la încălzirea corpului.
Alimente sărate: Miso, alge marine, care hrănesc rinichii și susțin energia de apă.
Cereale integrale: Orez brun, mei, care furnizează energie susținută pe termen lung.
Alimente de evitat
Alimentele crude și reci, care pot slăbi energia rinichilor, e bine să fie evitate.
Medicina tradițională chineză susține că echilibrul yin-yang ne ajută să fim în formă maximă și ne arată că Universul ne influențează și ne îndeamnă să urmăm aceste reguli concrete, adaptându-ne eficient pe direcția vieții noastre.
Ce alte alimente este bine să consumi în funcție de anotimp?
Ca regulă generală, chiar dacă ești adeptul medicinii tradiționale chineze, chiar dacă vrei doar să ai o stare mai bună de sănătate, e important să consumi alimente de sezon, în concordanță cu condițiile meteorologice. Concret, consumă alimente care te încălzesc atunci când e frig afară, alimente care te răcoresc, atunci când vremea este caniculară și alimente care te hidratează, atunci când vremea este secetoasă.
Primăvara
În această perioadă a anului, include în dieta ta praz, ciuperci, coriandru, spanac (și alte legume frunzoase, de culoare verde închis), ceapă, muștar brun, napi, morcovi, varză chinezească (bok choy), litchi, scorțișoară, carne de pui și carne de vită.
Vara
În lunile de vară, include alimente precum pepene roșu, pepene galben, castravete, măsline, roșii, fasole mung, alge, rădăcină de lotus, apă de cocos, pește oceanic, orz, mango.
Toamna
Alimentele care te ajută să echilibrezi efectele toamnei sunt perele, strugurii, dovleacul, ciupercile, piersicile, caisele, prunele, nucile și semințele, mierea, merele, lămâile, fructul kaki și ceaiurile de plante și fructe.
Iarna
Alimentele care îți încălzesc organismul și care echilibrează efectele iernii sunt carnea de miel, piperul negru, frunzele de muștar, nucșoara, ceapa, creveții, dovleacul, cartoful dulce, napii, mărarul și păstrăvul.
Bibliografie:
GW – Delicious Food and Healthy Eating: 8 Nutritional Tips from a Chinese Medicine Doctor
https://gwcim.com/8-healthy-eating-from-a-chinese-medicine-doctor/
ACU4U – Eating According to the Seasons