Home sus Rusia închide Consulatul României la Rostov pe Don

Rusia închide Consulatul României la Rostov pe Don

0
Russia President Vladimir Putin addresses the nation from Kremlin, recognising the independence of separatist republics of Luhansk and Donetsk at Kremlin in eastern Ukraine. Kremlin's move came amid an uptick of violence in the long-running conflict between Ukrainian troops and pro-Russian rebels in the two republics. Moscow recognises independence of Separatist Republics in East Ukraine, Moscow, Russia - 21 Feb 2022,Image: 664060729, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Agenția oficială de presă TASS a anunțat că șeful guvernului de la Moscova, Mihail Mişustin, a semnat ordinul de închidere a consulatului. Premierul rus a pus astfel în practică propunerea înaintată de Ministerul rus de Externe.

Potrivit sursei citate, Ministerul rus de Externe va notifica oficial partea română cu privire la această hotărâre. Ordinul semnat de premierul rus este bazat pe articolul 37 din Legea federală privind tratatele internaționale a Federației Ruse, susținând denunțarea acordului dintre guvernele rus și român referitor la deschiderea Consulatului General al României la Rostov pe Don, încheiat în 2005 prin intermediul unui schimb de note.

Decizia Moscovei a fost adoptată într-un moment în care relațiile dintre Rusia și România au suferit o răcire semnificativă în urma evenimentelor din Ucraina. Condamnând ferm invazia trupelor ruse în Ucraina, Bucureștiul a adoptat poziții critice față de acțiunile Federației Ruse, ceea ce a determinat reacții din partea autorităților ruse.

În săptămânile anterioare, Ministerul de Externe al României anunțase alăturarea țării noastre la demersurile internaționale menite să expună și să condamne tentativele Rusiei de a interveni în procesele politice și electorale ale statelor democratice.

Anularea acordului pentru Consulatul României face parte dintr-un șir de măsuri adoptate de cele două state. Bucureștiul ceruse anterior reducerea personalului diplomatic al Ambasadei Rusiei la București cu 40 de persoane. Drept răspuns, MAE rus a emis un avertisment referitor la o posibilă reacție corespunzătoare.