marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocaleNationaleS-a redus TVA la alimente de la 24% la 9%

S-a redus TVA la alimente de la 24% la 9%

alimente

Taxa pe valoarea adăugată se reduce luni de la 24% la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, semințe-plante și ingrediente pentru prepararea alimentelor, iar prețurile produselor ar trebui să scadă cu 12%, marii retaileri anunțând că vor transfera integral diferența clienților.

Reducerea TVA este aplicată, în principal, pentru lapte și produse lactate, ouă de păsări, animale și păsări vii (domestice) destinate consumului alimentar sau producerii de alimente, carne și organe, pește, crustacee, moluște, miere naturală și alte produse comestibile de proveniență animală, fructe, legume, plante, rădăcini și tuberculi comestibile, plante vii utilizate ca alimente sau materii prime pentru acestea, cafea, ceai, mate și mirodenii, cereale (cu excepția celor pentru însămânțare) și băuturi nealcoolice.

În această categorie mai intră produsele de morărit și panificație, care beneficiază de TVA de 9% din septembrie 2013.

Spre exemplu, dacă pentru o bucată de cașcaval de 250 grame, cu prețul de 10 lei fără TVA, clienții plăteau 12,4 lei cu TVA de 24%, de luni vor plăti 10,9 lei, economisind 1,5 lei.

Cota redusă de TVA se va aplica pe tot lanțul economic, de la producție până la vânzarea către consumatorul final, de către toți furnizorii, indiferent dacă sunt producători sau comercianți, potrivit normelor de aplicare a măsurii fiscale.

Dacă un producător agricol vinde fructe unui comerciant, va aplica cota TVA de 9%, la fel ca și comerciantul atunci când le vinde mai departe, indiferent de destinația ulterioară a fructelor, fie că sunt utilizate ca alimente, fie ca materie primă pentru dulceață, compoturi sau producția de alcool.

În cazul comercializării unor pachete care conțin atât produse alimentare (TVA 9%), cât și nealimentare (TVA 24%), la un preț total, se va aplica TVA diferențiat pentru calculul costului, în măsura în care bunurile pot fi separate, altfel fiind aplicată TVA de 24% la valoarea totală a pachetului.

De TVA de 9% beneficiază și serviciile de alimentație publică pentru categoriile specificate de produse.

Dacă un restaurant vinde și mâncare pentru a fi servită în afara locației, activitatea nu este considerată prestare de servicii de restaurant, ci livrare de bunuri, dar pentru care se aplică TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele în care sunt servite alimentele sau băuturile nealcoolice, chiar dacă costul acestora ar fi evidențiar separat pe bonul fiscal. În acest caz se consideră că livrarea alimentelor este livrarea principală care atrage după sine aceeași cotă de TVA livrării caserolei sau a paharului, acestea fiind livrări accesorii, nu un scop în sine pentru client, se explică în normele de aplicare.

Cumpărătorii ar trebui să găsească noile prețuri semnalizate la raft, iar pe bonul fiscal vor putea citi, sub totalul de plată, cât a însumat TVA de 9% și cât cea de 24% (în cazul produselor cu cotă standard).

Mai mulți retaileri au anunțat că vor reflecta în totalitate reducerea TVA în costul produselor, după ce Asociația Marilor Rețele Comerciale le-a recomandat membrilor să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru ca scăderea TVA să se regăsească în prețul la raft, în condițiile în care comercianții au fost acuzați de creșterea artificială a prețurilor.

Presa a relatat că mari lanțuri de magazine ar fi majorat prețurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea taxei, iar premierul Victor Ponta a reacționat spunând că Guvernul nu poate îngheța prețurile la mărfurile din magazine, dar poate introduce măsuri constituționale și europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianții nu scad prețurile la raft după diminuarea TVA.

El a cerut ca Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței să verifice atent situația prețurilor din magazine. Un raport analizat la începutul lunii mai de Guvern privind prețurile la alimente din marile magazine nu prezintă informații legate de creșterea acestora înainte de diminuarea TVA.

Consiliul Concurenței a avertizat retailerii că va verifica la nivel național evoluția prețurilor și după reducerea cotei, pentru a vedea dacă efectul este menținut în timp.

Astfel, cora România s-a angajat că va afișa în toate magazinele atât prețul vechi (cu TVA de 24%), cât și pe cel nou (TVA de 9%). Totodată, va indica modul în care prețurile vor scădea cu 12,09%, costul unui produs cu valoarea de bază de 1 leu, spre exemplu, reducându-se de la 1,24 lei la 1,09 lei, respectiv cu 0,15 lei.

Carrefour a anunțat la începutul lunii mai că a „înghețat” prețurile produselor supuse reducerii TVA la 9%, cu excepția promoțiilor, iar de la 28 mai a început să aplice în avans măsura pentru unele produse, introducând noi categorii în fiecare zi, până la 1 iunie.

De asemenea, Kaufland a comunicat că a scăzut în avans prețurile, de la 26 mai, în cazul anumitor sortimente de produse, iar reducerea TVA va fi transferată în totalitate clientului, de luni, pentru toate articolele vizate. În plus, până la sfârșitul lunii iulie, prețurile la alimente și băuturi nealcoolice nu vor fi majorate, cu excepția articolelor promoționale, care vor reveni la prețurile anterioare după încheierea promoției.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, este convins că efectele măsurii fiscale se vor simți de luni în prețuri, sperând la un transfer cât mai mare al reducerii către consumatori.

Aplicarea TVA de 9%, de la 1 iunie, ar urma să contribuie cu o creștere adițională a PIB de 0,6% până la finalul anului, potrivit ministrului.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente