Prețurile locuințelor au scăzut mai abrupt în acest an decât în 2012, astfel că în primul semestru din 2013 declinul a fost de circa 4,5% la nivel național, față de 0,4% în același interval al anului trecut, deși în unele orașe mari din țară au fost consemnate scumpiri.
„Spre deosebire de anul trecut, care a fost caracterizat, per total, de o evidentă tendință de stabilizare a prețurilor la apartamente, 2013 se conturează a fi un an de scăderi mai abrupte. Indicele Imobiliare.ro calculat la nivel național (pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare) relevă un declin de aproape 4,5% în primele șase luni ale anului, de la o valoare de 978 de euro pe metru pătrat, valabilă la începutul lui ianuarie, până la nivelul de 934 de euro pe metru pătrat, consemnat la sfârșitul lunii iunie. Spre comparație, în intervalul similar din 2012, prețurile s-au diminuat cu doar 0,4%, în timp ce declinul anual a fost de 1,3%. Față de iunie 2012, prețurile actuale sunt cu 5,4% mai mici”, se arată într-un comunicat al portalului imobiliare.ro.
Pe de altă parte, unele mari orașe ale țării au avut un comportament deosebit față de trendul resimțit pe plan național, consemnând chiar importante majorări de prețuri. Alte centre regionale s-au conformat tendinței generale, însă cu ieftiniri mai mici decât media la nivel de țară.
Trei dintre cele șase mari orașe analizate au consemnat majorări de prețuri în prima parte a acestui an. Cluj-Napoca este primul pe listă, cu un plus de 3,8% pentru apartamentele noi și vechi, de la o medie de 896 deeuro pe metru pătrat, la începutul lui ianuarie, până la un prag de 930 de euro pe metru pătrat, la finele lui iunie.
În Timișoara, analiza arată o scumpire de 1,5% a locuințelor vechi și noi în prima jumătate a anului, pornind de la o valoare de 785 de euro pe metru pătrat. Avansul înregistrat de Timișoara în decurs de șase luni a fost dictat în mod exclusiv de proprietarii de apartamente vechi – aceștia și-au majorat pretențiile cu 3,1%, de la 769 la 793 de euro pe metru pătrat util. La polul opus, apartamentele noi s-au ieftinit cu 4,6%, de la 879 la 838 de euro pe metru pătrat util.
Și Constanța se numără printre cele cu o evoluție pozitivă a prețurilor în prima jumătate a anului. Majorarea este însă vizibil mai redusă, respectiv de 0,3%, de la 856 la 859 de euro pe metru pătrat util. În Constanța, trendul ascendent din prima parte a anului a fost susținut de evoluția prețurilor la apartamentele noi: acestea s-au scumpit cu 2,1%, de la 864 la 882 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, în momentul de față, prețul cerut pentru apartamentele vechi este același ca la începutul anului, respectiv 854 de euro pe metru pătrat.
În topul ieftinirilor se numără București, Ploiești și Brașov.
Capitala se situează pe primul loc în clasamentul reducerilor de prețuri din marile orașe, prețurile scăzând cu 3,9% la 6 luni, de la 1.138 la 1.093 de euro pe metru pătrat. În ultimele șase luni, cele mai afectate de scădere au fost locuințele noi: acestea s-au ieftinit cu 4,4% în perioada menționată, de la 1.278 la 1.222 de euro pe metru pătrat. Proprietarii de apartamente vechi din București și-au diminuat pretențiile cu 2,7% în acest răstimp, de la 1.046 la 1.018 euro pe metru pătrat.
Ploieștiul este al doilea oraș în topul ieftinirilor, cu un minus de 3,8% la șase luni, de la 816 la 785 de euro pe metru pătrat. O bună parte din acest declin a fost consemnat chiar în luna iunie, când prețurile apartamentelor noi și vechi din oraș s-au diminuat cu 2%, de la nivelul de 801 euro pe metru pătrat atins în mai.
În Brașov, prețul mediu a ajuns la 835 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,6% față de nivelul de 857 de euro pe metru pătrat valabil la începutul acestui an. Și aici, în prima parte din 2013 declinul a fost vizibil mai accentuat pe segmentul apartamentelor noi – acestea s-au ieftinit cu 3,2%, de la 923 la 893 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, apartamentele din blocurile vechi au consemnat o corecție de 2%, de la 844 la 827 de euro pe metru pătrat.