joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSalvamontiștii sătmăreni se pregătesc continuu pentru situații de urgență

Salvamontiștii sătmăreni se pregătesc continuu pentru situații de urgență

Salvamontiștii sătmăreni se pregătesc continuu pentru a face față activităților complexe de salvare montană. Angajații și voluntarii Serviciului Public Județean Salvamont Satu Mare au participat la un exercițiu privind modul de semnalizare la sol a elicopterului și s-au familiarizat cu echipamentele necesare în operațiunile de salvare – căutare.

Se spune ca nu e bine sa scrii „la cald”, că e mai bine să lași ca timpul să-și facă treaba, sedimentând și dând un rost trecutului. Degeaba au trecut zilele, trăirile acelei zile de sâmbătă mi-au rămas întipărite în suflet, trăiri frumoase alături de prieteni noi, oameni, pe care până atunci nu i-ai văzut niciodată, poate doar ai auzit de ei, dar oameni care… după prima strângere de mână, îți dau sentimentul că îi cunoști de o viață.

26 octombrie, a fost o zi frumoasă de toamnă, cu miros de păpușoi ars în câmp, cu cer albastru de Blidari, cu liniștea orașelor de provincie, o zi perfectă pentru însușirea de noi cunoștințe și experiențe privind complexitatea activităților de salvare din portofoliul DSU, despre interconectarea departamentelor de intervenție în funcție de complexitatea cazurilor, rolul recunoscut și apreciat al Salvamontului în domeniul salvării montane.

Mentorul care ne-a ghidat pregătirea în acea zi de sâmbătă a fos Inspectorul Șef al ISU Sălaj, domnul Chichișan Adrian, care a conceput alături de staff-ul profesionist al dumnealui, o zi tematică plină de conținut. Pe scurt, prima vizită a avut loc la sediul ISU Sălaj, unde ne-a fost prezentată tehnica din dotare, și modul de intervenție pe tipuri de dezastre, (incendii, cutremure sau inundații). Legat de acestea am avut posibilitatea de a ne familiariza și cu tehnica de ultimă generație aflată în dotarea ISU Sălaj și anume, drona performantă cu termoviziune, extrem de utilă în diverse activități de recunoatere la înălțime, dar mai ales în căutare a persoanelor rătăcite sau accidentate, precum și sistemul de dispecerizare audio – video în timp real al acțiunilor de intervenție.

Pregătirea a continuat la Punctul de operare aeromedicală de la Jibou, unde comanda pregătirii noastre le-a fost încredințată piloților de elicopter, Mureșan Mihai și Dragne Alexandru, iar partea de prim ajutor domnului Trancă Sebastian, medic elicopter SMURD.
Exercitiile au vizat măsurile de siguranță la sol, modul de semnalizare la sol a elicopterului, îmbarcarea și debarcarea cu toate operațiunile aferente, acordarea de prim ajutor unei persoane accidentate, dispunerea accidentatului în targă și îmbarcarea acestuia în elicopter.
Mai mult decât atât, am avut parte de două ridicări de la sol ale echipajului, solicitat pentru misiuni medicale, timp în care am putut pune în aplicare cele învățate și de-a ne acomoda la curentul puternic de aer, generat de rotorul elicopterului.

A fost o zi frumoasă, o zi trăită din plin. Dar paradoxal, intensitatea momentelor nu a venit din ineditul tehnicii, ci s-a datorat celor care l-au creat. Nu pot să nu pun pe hârtie un dialog scurt dar plin de conținut, în care domnul inspector șef Chichișan m-a întrebat de unde vin?
– Salvamont Satu Mare, i-am răspuns.
– Aaa!… de la Nicu Dima… mi-e prieten!
Acest ,,mi-e prieten!” venit de la un militar de carieră înseamnă și spune multe.

De zburat am mai zburat și în Alpi și în Carpați… nu asta mi-a indus starea de bucurie, ci faptul că în această zi am întâlnit oameni dedicați, adevărati profesioniști, prieteni adevărați, …oameni care mi-au arătat că se poate.

Înainte de mulțumirile de final, un ultim gând:
SMURD România se leagă de numele doctorului Raed Arafat… să nu uităm asta!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente