luni, iunie 17, 2024
AcasăLocaleSărbătoarea dansului popular din Bogdand a adunat lume din toate colțurile tării

Sărbătoarea dansului popular din Bogdand a adunat lume din toate colțurile tării

Cea de a XXIII-a ediție s-a bucurat de un real succes prin prezența sutelor de localnici și invitați din alte comune. Duminică, 8 septembrie 2013, comuna Bogdand a îmbrăcat straie de sărbătoare. Pașii localnicilor, dar și ai oaspeților veniți din toate colțurile județului au fost purtați spre scena Festivalului Folcloric al Naționalităților de la Bodgand. Evenimentul organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a ajuns anul acesta la cea de-a 23-a ediție, sărbătoarea dansului popular din Bogdand fiind dovada faptului că atât iubitorii de folclor, cât și autoritățile locale și județene vor să asigure continuitatea festivalului peste ani și ani. Și cum e obiceiul, puțin după ora 11, la sediul Primăriei Bogdand, edilul Aurel Bojan a întâmpinat oficialitățile care au răspuns pozitiv invitației de a lua parte la festival. Alături de copiii ansamblului din localitate, gazdele și oaspeții au pornit spre locul în care sute de persoane aveau să se bucure pe parcursul întregii zile de programul artistic pus în scenă de ansambluri și formații de dansuri de la noi și din străinătate, respectiv din Ucraina și Ungaria.

Evenimentul reprezintă un prilej de reînviere an de an a datinilor și obiceiurilor din zonele locuite de maghiarii din județul Satu Mare. La deschiderea manifestărilor culturale au luat cuvântul, primarul comunei Bogdand Aurel Bojan, președinte Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef , prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, senatorul UDMR de Satu Mare, Pataki Csaba și nu în ultimul rând directorul Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Felician Pop. Au mai fost prezenti lideri ai PDL-ului printre care amintim, Beniamin Kira, vicepreședinte al Biroului Permanent Județean al Partidului Democrat Liberal Satu Mare.

poza bogdand in articol

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef a ținut să sublinieze în două limbi că: „Acest festival este o moștenire importantă a Consiliului Județean pe care ne obligăm să îl continuăm. Consiliul Județean are și resursele financiare necesare să continue acest eveniment, acest angajament a fost luat nu de mine, a fost luat de Consiliul Județan, este o moștenire, dar acest lucru trebuie să ne facă constienți de trăsături importante a județului – multiculturalitatea și multilingvismul, valorii fantastice pe care trebuie să păstrăm și să le conservăm și totodată să o dăm mai departe generațiilor care vin. Faptul că români, svabi, maghiari, ucrainieni, evrei, romi au reusit să trăiască aici a avut numai avantaje. Tradiția, sportul,cultura fiecărei etni s-au intersesctat cu ale altora a asigurat un schimb de obiceiuri și pentru noi, cei care avem onoarea să organizam acest eveniment ne face să înțelegem că aceste valori trebuie păstrate și totodată ne-a făcut să fim mai buni și mai înțelegători cu ceilalți. ” a mai declarat Adrian Ștef.

După deschiderea oficială, în scenă au intrat până după-masa târziu formații și ansambluri care au reușit să încingă și tălpile spectatorilor, nu puțini la număr. Peste 15 formații și ansambluri artistice din județele Satu Mare, Bihor, Mehedinți, Harghita și Cluj, și una din Ungaria, printre care amintim: Formația de dansuri “Kis Rozsmalint” din Bogdand, Formația de dansuri “ Szeri Kukurok” din Ser, grupul de dansuri “ Codrenașii” din Corund, Formația de dansuri din Cămin, Ansamblul folcloric “Danko Pista – Stelele Careiului” din Carei și Formația de dansuri “Gemeinsam” din Satu Mare. De asemenea, la festival au mai participat Formația de dansuri din Petreu – Bihor, Ansamblul folcloric “Ordogborda “ din Bălan, județul Harghita, Formația de dansuri din Izvoru Crișului – județul Cluj, precum și Formația de dansuri din Hija – Ucraina și-au dat întâlnire pe scena festivalului de la Bogdand.

Ca de fiecare dată, și anul acesta programul Festivalului Folcloric al Naționalităților de la Bodgand a fost unul cât se poate de bogat și variat. Una peste alta festivalul a fost un succes, fapt pentru care ținem să felicităm organizatorii.

Apasa AICI pentru mai multe poze de la festivalul din Bogdand

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente