luni, decembrie 2, 2024
AcasăsusSchimbările produse în sistemul educațional aduc următoarea întrebare: Cum se calculează notele...

Schimbările produse în sistemul educațional aduc următoarea întrebare: Cum se calculează notele la Bacalaureat?

Cum se calculeaza notele la Bacalaureat este una dintre întrebările care se află în această perioadă pe buzele tuturor. Elevi și părinți deopotrivă speră ca platforma de evaluare digitalizată să funcționeze perfect, iar lucrările copiilor să ajungă pe mâna unor profesori competenți, responsabili și asumați. 

Cum se corectează lucrările la Bac 2024

În cele două sesiuni de ale examenului de bacalaureat 2024, lucrările scrise sunt corectate digitalizat. Concret, elevii vor rezolva lucrările pe foile de examen, iar la final, acestea vor fi scanate de profesori în fața candidaților. După scanare, lucrările vor fi încărcate  pe o platformă și trimise aleator către profesorii evaluatori. Aceștia nu se cunosc între ei, sunt din județe diferite față de cel unde s-a susținut examenul. Lucrările sunt anonimizate.

Cum se calculeaza notele la Bacalaureat 

Nota finală a probelor de la Bac 2024 se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de profesorii evaluatori, fără rotunjire și doar dacă diferența dintre notele date de aceștia este mai mica sau egala cu un punct. 

În cazul în care diferenta dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, se nominalizeaza alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării. După finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare. Apoi, se calculează nota finală din cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale.  Media rezultata reprezinta nota finala care se inregistreaza conform prevederilor procedurii.

În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, nota finală se calculează astfel:  în situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de către alți doi profesori evaluatori. Nota definitivă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Cum se calculează media generală la Bac 2024

Media la Bac 2024 se calculează ca medie aritmetică a notelor obţinute la toate probele. Vorbim despre o medie aritmetică cu două zecimale şi fără rotunjire, aceasta urmând să fie media generală a candidatului. 

Despre cum se calculeaza notele la Bacalaureat, programa pentru Bac 2024, calendarul probelor poți citi mai multe aici. 

BAC 2024. Calendarul probelor

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D

25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare