marți, decembrie 5, 2023
AcasăEconomico-socialLocale smSecretarul de stat Valer Beșeni îi îndeamnă pe sătmăreni să aplice pentru...

Secretarul de stat Valer Beșeni îi îndeamnă pe sătmăreni să aplice pentru proiectele de mediu.

În cadrul conferinței de presă, din 23.06.2023, secretarul de stat Valer Beșeni a prezentat proiectele și campaniile desfășurate de Minesterul Mediului.

,,Le-am cerut colegilor să-mi facă o situație a proiectelor din județul Satu Mare și aș vrea să v-o prezint:programul de Redresare și Reziliență pentru mediu are trei componente: Managementul apei, Managementul pădurilor și al deșeurilor. Din județul Satu Mare s-au depus un număr de 10 proiecte, iar la nivel național s-au depus 317 peoiecte.

Pentru proiectul de împăduriri, avem o campanie națională, cu care am fost și la Satu Mare. Acest program are sume importante, iar în urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul și cu ceilalți colegi, am considerat că trebuie să mergem până în ultimul cătun cu această informație, pentru că România are nevoie, deoearece suferă de lipsa pădurilor.

Un alt program care a stârnit interesul multor persoane, este Casa Verde Fotovoltaice. În momentul de față s-au încheiat cele opt regiuni și avem un număr total de 86.625 beneficiari, persoane fizice, bugetul fiind de 1,75 de miliarde de lei. Între data de 27-29.07, se vor putea înscrie unitățile de cult având un buget de 17,5 mil. lei. După data de 15.07, se vor publica pe site-ul AFM, lista firmelor acraditate, pentru că după cum știm s-a schimbat sistemul, de acum beneficiarii aleg firma cu care vor să lucreze. Totodată un alt proiect care stârnește interesul, este ,,Rabla local”, cu un buget de 240 mil. de lei și permite casarea a peste 100 mii de autovehicule. Ne dorim să scoatem din uz multe autovehicule mai vechi de 15 ani, iar în acest sens AFM în colaborare cu UAT-urile vor veni cu un tichet de 3 mii lei și ce este important, că acel tichet poți să-l încasezi și nu trebuie să-ți cumperi o altă mașină, iar ca și compensație, 80% suportă AFM și 20% suportă unitățile administrativ teritoriale.

Vreau să-i asigur pe toți locuitorii județului Satu Mare că voi fi alături de toate proiectele, indiferent de coloratura partidului. Noi suntem acolo în niște funcții vremelnice și trebuie să ne facem datoria pentru sătmăreni.”, a declarat  secretarul de stat, Valer Beșeni.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente