joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSenatul a respins proiectul de lege privind Roșia Montană

Senatul a respins proiectul de lege privind Roșia Montană

Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru Roșia Montană, Darius Vâlcov (PSD), a propus, marți, plenului Senatului, respingerea proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, propus de Guvern. După dezbateri, Senatul a respins proiectul de lege privind Roșia Montană, în forma transmisă de Guvern.

Senatul a respins, marți, proiectul de lege privind Roșia Montană, în forma transmisă de Guvern.

Senatul a adoptat, astfel, cu voturi 119 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” și 6 abțineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roșia Montană, care este de respingere a proiectului de lege în forma transmisă de Guvern.

Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaților fiind forul decizional.

Pereș (PDL): Asistăm la un raport al unei comisii de anchetă pe tema Roșia Montană

Senatorul PDL Alexandru Pereș a declarat, marți, în cadrul dezbaterilor pe raportul Comisiei Roșia Montană, că este vorba de fapt despre analiza unei comisii de anchetare a tuturor actelor semnate pe tema Roșia Montană.

„Această comisie specială a fost, de fapt, o comisie de anchetă. (…) Au pus la acest dosar diferite probe cu care se va sesiza sau nu Parchetul General. (…) Eu rămân cu un gust amar, căci asistăm la analizarea unui raport al unei comisii de anchetă”, a spus senatorul PDL.

El a mai spus că ar trebui să se schimbe denumirea comisiei în comisie de anchetare a actelor care au stat la baza acestui proiect, privind măsuri de relansare a mineritului la Roșia Montană și de exploatare a aurului și argintului.

Sârbu: Cei ce au dat semnături în dosarul Roșia nu vor avea sărbători liniștite. Raportul, la parchet

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu a declarat, marți, în cadrul dezbaterilor privind Roșia Montană, că toți cei implicați și care au dat semnături în acest dosar nu vor avea sărbători liniștite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General.

„Pentru liniștea celor implicați în ceea ce a însemnat acest proiect, de când s-a aprobat, de când s-au făcut transferurile și până astăzi, raportul a fost trimis la Parchetul General”, a spus Sârbu.

El a arătat că, măcar pentru aceste fapte care s-au desfășurat în derularea proiectului Roșia Montană, important este că aceste acte s-au desecretizat, pentru că, în „stil clasic românesc, când facem prostii, le secretizăm”. „Ei, uite că se întâmplă să se și desecretizeze”, a adăugat liderul PSD.

El a mai arătat că Parchetul probabil lucrează, deși există o aglomerație mare de sesizări.

„Vine vremea, și după șase ani, și după opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec și dosarele penale. Măcar această satisfacție să o avem, noi, parlamentarii, că am făcut lumină într-un caz. Nu mă refer la personae, nu știu care e vinovăția unuia sau a altuia, dar Parchetul, când are în față un document atât de important de la Parlamentul României, nu de la o Cameră, nu cred că își va permite să se joace”, a mai declarat Ilie Sârbu.

El a continuat: „Liniștea celor care au dat aceste semnături în mod abuziv, ilegal, a început să dispară, iar aceasta este satisfacția parlamentarilor, care nu au pierdut timpul degeaba. (…) Cei care au fost implicați, părerea mea e că nu vor avea sărbători liniștite”.

Ilie Sârbu a mai spus că nu se poate vorbi despre un faliment al Guvernului dacă unele ordonanțe cad în Parlament, pentru că asta înseamnă că Parlamentul își face datoria, iar cenzura ultimă, a Parlamentului, funcționează.

Proiect de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România primise, anterior înființării comisiei speciale, raport negativ din partea Comisiei pentru administrație și aviz negativ de la Comisia juridică a Senatului.

La rândul său, Comisia pentru Roșia Montană a apreciat, potrivit raportului, că proiectul de lege supus examinării nu acoperă în mod satisfăcător toate cerințele complexe privind cadrul desfășurării activității de exploatare a resurselor minerale în România și, în consecință, a propus respingerea acestuia.

„Având în vedere carențele legislației actuale, care nu ține cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuție, Comisia recomandă completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia consideră necesară stabilirea unor condiții de parteneriat corect între acționarul majoritar și compania de stat românească, cu respectarea normelor comunitare obligatorii și a principiilor dezvoltării durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul”, se arată în raport.

Membrii comisiei au mai apreciat că modificările condițiilor Acordului inițial (licența) propuse de Guvernul României reprezintă o îmbunătățire reală față de licența în vigoare și pot aduce beneficii economice pentru statul român. „Comisia propune o serie de acțiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care să sprijine poziția de negociere a statului român și în alte proiecte de asemenea anvergură”, se arată în document.

Comisia atrage atenția asupra unor posibile încălcări ale legislației în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană și recomandă desecretizarea licenței și a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puțin a hărților și a documentelor referitoare la zăcământ).

La rândul său, reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Gheorghe Hogea, a spus că executivul susține punctul de vedere al comisiei speciale privind respingerea proiectul de lege.

La începutul dezbaterilor, senatorii au discutat în contradictoriu privind timpul de dezbatere propus de Darius Vâlcov, respectiv de numai 45 de minute.

În cele din urmă, propunerea a fost preluată de liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, și a fost adoptată cu 77 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” și o abținere.

Senatul dezbate acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

În timpul dezbaterilor, senatorul PNL Dian Popescu le-a cerut colegilor parlamentari, în numele grupului liberal, să repingă proiectul privind Roșia Montană, susținând că actuala Lege a minelor trebuie să fie modificată pentru a sigura un cadrul legal actualizat pentru astfel de exploatări.

Liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, a anunțat că senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul asupra raportului elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roșia Montană, așa cum nu au participat nici la lucrările Comisiei.

2 COMENTARII

  1. Ma intreb oare cat o sa mai tina mafia asta din Romania, nici nu am da in exploatare zona la altii dar nici nu facem noi nimic cu ea

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente