marți, martie 25, 2025
AcasăEconomico-socialSiegfried Mureșan: Dacă Statele Unite vor introduce taxe vamale, Uniunea Europeană va...

Siegfried Mureșan: Dacă Statele Unite vor introduce taxe vamale, Uniunea Europeană va acționa în mod corespunzător, proporțional

Uniunea Europeană urmărește cu atenție noile reguli pe care Donald Trump amenință că le va pune și este pregătită să răspundă în cazul în care președintele reales Donald Trump impune taxe vamale suplimentare asupra produselor europene, a declarat vineri europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-o conferință de presă despre viitorul cadru financiar multianual (MFF) al Uniunii Europene 2028 –2034. Mureșan este raportor al Parlamentului European pentru acest dosar legislativ.

„Dacă Statele Unite vor introduce taxe vamale, Uniunea Europeană va acționa în mod corespunzător, proporțional cu taxele vamale introduse de Statele Unite. Cred că administrația americană cunoaște acest lucru, cunoaște exact și modul în care Uniunea Europeană ar putea reacționa. Cunoaște costurile pentru economia americană și de aceea nu au fost introduse taxe vamale pentru Uniunea Europeană până acum”, a declarat Siegfried Mureșan.

El a mai susțiunt și că o astfel de abordare ar putea avea efecte negative și asupra economiei SUA.

„O izolare a Statelor Unite prin introducerea de taxe vamale și bariere comerciale ar duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii americani, la creșterea inflației și la o izolare economică. De asemenea, ar genera o separare a blocurilor economice, ceea ce nu ar fi favorabil nici pentru SUA, nici pentru Europa”, a precizat Mureșan.

UE se pregătește să își consolideze investițiile în domeniul apărării, mai ales în contextul în care viitorul angajamentului SUA față de NATO rămâne incert.

„În momentul de față, evaluarea este că avem nevoie de 500 de miliarde de euro investiții în domeniul apărării. Toate statele europene sunt dispuse să crească cheltuielile pentru securitate și apărare, atât la nivel național, cât și la nivelul bugetului Uniunii Europene. S-ar putea să avem chiar înainte de intrarea în vigoare a noului exercițiu bugetar un fond special destinat apărării”, a completat el.

În plus, UE ia în considerare noi mecanisme de achiziție comună a echipamentelor militare pentru a optimiza costurile și pentru a asigura interoperabilitatea între statele membre.

„Cheltuind la nivel european, banii pentru apărare vor fi folosiți mai eficient. În plus, este nevoie de o sporire a cheltuielilor de apărare la nivel național, lucru care deja se întâmplă în toate statele membre NATO din Europa”, a precizat Mureșan.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare