29.8 C
New York City
joi, iunie 30, 2022
AcasăLocaleSistem de colectarea a deșeurilor plutitoare de pe râul Someș, implementat până...

Sistem de colectarea a deșeurilor plutitoare de pe râul Someș, implementat până la finele anului

Marți, 22 martie 2022, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna și consilierul pentru probleme de ape, Pásztor Sándor, s-au aflat într-o vizită de lucru în județul Satu Mare. Vizita celor doi oficiali chiar de Ziua Mondială a Apei nu a fost întâmplătoare, ci a marcat lansarea unui proiect de anvergură pentru colectarea deșeurilor plutitoare de pe râurile din bazinele hidrografice Crișuri și Someș-Tisa. În total vor fi 11 sisteme de colectare a deșeurilor plutitoare, dintre care unul și în județul Satu Mare pe râul Someș.

Acest proiect de mediu are o valoare de 1.805.178 de lei și va fi implementat până la finele anului viitor. Astfel, pe Someș, vor fi montate echipamente speciale pentru colectarea deșeurilor, înainte ca acestea să ajungă pe teritoriul Ungariei. Nu o dată au existat probleme dipomatice din această cauză, autoritățile maghiare somând România să facă ceva în acest sens.

După cum a precizat coordonatorul proiectului, Pásztor Sándor, malurile răurilor sunt pline de deșeuri menajare și cel mai grav este că acele gunoaie sunt duse acolo cu mașinile, deci nu discutăm de mizerii care sunt aruncate ocazional, în trcere.

„La ora actuală, apele curgătoare sunt pline de gunoaie, mai ales de flacoane din plastic, iar rezultatele acțiunilor de igienizare au eficiență limitată. Deșeurile sunt antrenate pe diferite căi în rețeaua hidrografică și se propagă în apele transfrontaliere”, a declarat Pásztor Sándor, directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri, coordonator al proiectului.

Dispozitivele de colectare a deșeurilor vor fi amplasate în zona localității Odoreu. Echipamentul va fi format din două cuve pentru colectare plutitori, încastrate în malul drept, și un baraj realizat din pontoane plutitoare. Se vor construi, de asemenea, un drum de acces și o platformă.

Ne dorim ca acest proiect să fie încheiat până la finele anului viitor. Pentru depozitarea gunoaielor colectate vom încheia protocoale cu autoritățile locale, iar în perspectivă vom dezvolta activități de prevenire și vom începe cu instruirea copiilor încă de la grădiniță”, a afirmat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Consiliul Județean Satu Mare se va implica în acest proiect și va asigura spațiul necesar pentru depozitarea deșeurilor colectate.

“Prin Depozitul Ecologic de la Doba, aflat în gestionarea Consiliului Județean Satu Mare, vom fi parteneri ai acestui important proiect de mediu. Vom prelua deșeurile colectate de pe cursurile de apă, și, în același timp, vom încerca să găsim soluții de reciclare printr-un parteneriat transfrontalier dezvoltat cu vecinii noștri din Ungaria”, a declarat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba.

Proiectul care va fi implementat în județul Satu Mare face parte dintr-un proiect mai amplu care va cuprinde 11 județe de pe cursurile de apă din bazinele hidrografice Crișuri și Someș-Tisa.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente