vineri, mai 3, 2024
AcasăsusSistemul de asigurări de sănătate, acces real la servicii doar pe hartie

Sistemul de asigurări de sănătate, acces real la servicii doar pe hartie

​România oferă, în acest moment, un pachet de servicii medicale incluse în sistemul de asigurări de sănătate foarte extins, chiar dacă accesul la ele există, uneori, doar pe hârtie, declară, într-un interviu , dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar.

Eficientizarea sistemului de asigurări de sănătate ar presupune să limităm diferența existentă în acest moment între numărul de persoane care contribuie și cele care beneficiază de servicii de sănătate, dar, poate surprinzător, și ceva ce pentru mulți ar putea fi o veste proastă: „subțierea” pachetului de servicii oferite în acest moment, finanțarea de către stat doar a celor esențiale și „transferul” unora dintre servicii pe un pachet de asigurări complementare de sănătate.

Sistemul de asigurări de sănătate din România are probleme de finanțare tot mai mari, iar Casa de Asigurări de Sănătate a avut, în ultimele luni, datorii rostogolite pe luni de zile către majoritatea furnizorilor de servicii medicale – spitale, clinici, laboratoare medicale și farmacii. Deficitul este „cârpit” cu bani alocați din fondul de rezervă al Guvernului. În spatele cifrelor se ascund adevărate drame: oameni care nu își mai găsesc cu lunile tratamentul în farmacii, nu îl mai primesc din spitale sau nu mai au acces la analize medicale sau alte servicii decât cu bani din buzunar. Bani pe care unii dintre ei nici măcar nu îi au. În acest context, se pune problema cât timp va mai putea funcționa sistemul de asigurări de sănătate în actuala formulă.

„Un sistem de asigurări sociale de sănătate în care avem nu foarte mulți contributori, dar foarte multe persoane care au nevoie de servicii de sănătate, se dezechilibrează”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, proaspătul președinte al CNAS, Andrei Baciu, și Diana Păun, consilier prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică, au vorbit recent despre asigurările complementare de sănătate ca despre o soluție pentru care toți trei și-au declarat susținerea, într-o dezbatere organizată de DC News. Nu au dat însă detalii și despre o eventuală formulă la care s-au gândit.

Ne aflăm într-un moment în care sistemul de asigurări de sănătate pare, mai mult ca niciodată, să nu mai facă față nevoilor, iar autoritățile au vorbit recent, fie și fugar, despre posibilitatea introducerii unor asigurări complementare de sănătate. Care sunt cauzele care ne-au adus aici și ce este de făcut?

Dr. Adrian Pană: România a decis să finanțeze sistemul de sănătate majoritar printr-o schemă de asigurări sociale de sănătate. Pe de altă parte, respectiva schemă pare, în momentul de față, că nu mai face față adecvat nevoilor în ceea ce privește acoperirea serviciilor de sănătate pentru populație.

Aici sunt două probleme la care ar trebui să ne uităm înainte de a discuta despre un sistem voluntar de asigurări de sănătate: ar trebui în primul rând văzut dacă schema de asigurări sociale de sănătate este o schemă care reușește să colecteze sumele de bani care ar trebui să ajungă în sistemul de asigurări – și prin asta mă refer la toate categoriile de persoane care ar trebui să finanțeze sistemul, adică să contribuie la finanțare în sistemul de asigurări de sănătate. În momentul de față, știți că noi avem diferite categorii de persoane care sunt exceptate de la plată, sunt instituții care plătesc contribuțiile în diferite proporții – unii plătesc suma totală, iar alții nimic.

Acesta este primul pilon care ar trebui regândit, pentru că un sistem de asigurări sociale de sănătate în care avem nu foarte mulți contributori, dar foarte multe persoane care au nevoie de servicii de sănătate – în special persoanele care nu contribuie la asigurările sociale de sănătate și pentru care nici statul nu contribuie cu partea pe care acestea ar trebui să o plătească – se dezechilibrează și este normal să se dezechilibreze.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente