miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăsusNivelul de sare consumat de români a ajuns la dublu față de...

Nivelul de sare consumat de români a ajuns la dublu față de doza recomandată

Un studiu publicat în 2014 în New England Journal of Medicine, o prestigioasă revistă medicală din Marea Britanie, despre consumul de sare în 187 de ţări arată că acest ingredinte este folosit în exces în majoritatea dintre ele. Inclusiv românii utilizează sarea în cantităţi duble față de maximul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Adică nu mai mult de cinci grame de sare pe zi.

Efectele sunt devastatoare asupra organismului, spun medicii cardiologi. De altfel, România ocupă locul trei în Europa în ceea ce privește incidența bolilor cardiovasculare. Sarea din alimentaţie joacă un rol major. „Un consum excesiv de sare duce la o retenţie hidrosalină în organism şi poate favoriza prin creşterea volumului sangvin, apariţia hipertensiunii arteriale, iar la pacienţii cu afecţiuni cardiace cronice poate facilita apariţia insuficienţei cardiace”, susţine dr. Mircea Popescu, şeful secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean din Oradea.

Doza de cinci grame de sare zilnic poate fi uşor depăşită, spun specialiștii. Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că 80% din aportul de sare provine din alimentele procesate, cum ar fi pâinea, brânza, sosurile îmbuteliate, mezelurile și mâncărurile gata preparate.

Sarea trebuie mâncată cu măsură și în cantitate deloc mare, pentru că toate ingredientele conțin sare”, atrage atenţia dr. Luiza Demian, medic diabetolog. La rândul său, şeful secţiei de diabetologie a Spitalului Judeţean din Oradea, doctorul Amorin Popa, adaugă: „Este foarte greu de cântărit sarea şi atunci recomandarea noastră este ca toţi pacienţii să renunţe la a adăuga sare în mâncare. Noi recomandăm să se folosească doar sarea din alimente.”

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente