vineri, aprilie 19, 2024

Somajul Tehnic

Conform reglementarilor in vigoare in data de 20.03.2020, intreruperea sau reducerea temporara a activitatii din initiativa angajatorului , fara incetarea raportului de munca, este cauzata de motive economice , tehnologice, structurale sau similare, este reglementata de Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, fiind denumita in limbajul comun “somaj tehnic”.

Asadar, somajul tehnic implica suspendarea contractelor individuale de munca din initiativa angajatorului, in baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii .

Angajatorul are la dispozitie doua posibilitati:

1.In cazul reducerii temporare a activitatii pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul are posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz. In acest caz, reducerea programului de lucru poate avea semnificatia unei zile de concediu fara plata saptamanal, pana la remedierea situatiei care a determinat aplicarea masurii.

2. Cea de-a doua masura pe care o poate adopta angajatorul este suspendarea contractelor individuale de munca. In acest caz, pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiei in care angajatorul a optat pentru reducerea programului de lucru la 4 zile pe saptamana.

Pentru indemnizatia platita pe perioada in care salariatii au contractele individuale de munca suspendate pentru somaj tehnic si nu presteaza munca, se calculeaza, retin si vireaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. Indemnizatiile pentru trecerea temporara in alta munca, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina, precum si alte indemnizatii de orice fel reprezinta venituri asimilate salariilor, in sensul Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Codului Fiscal, prin urmare vor fi supuse aceluiasi tratament fiscal.

Totodata, salariatii vor sta la dispozitia angajatorului pentru a relua activitatea indata ce acest lucru este posibil, la incetarea motivelor care au determinat aceasta masura.

Decizia angajatorului de intrerupere temporara a activitatii se transmite in Registrul General de Evidenta a Salariatilor cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii, conform art. 3 alin. (2) lit. o) din Hotararea de Guvern nr. 905/2019 (perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii).

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente