La alegerile europarlamentare din 9 iunie, românii ar trimite la Bruxelles 19 eurodeputați de la PSD și PNL, 4 de la USR, câte unul de la PMP și Forța Dreptei, între 5 și 6 reprezentanți ai AUR și câte 2 sau 3 membri ai UDMR și SOS România. USR cunoaște cea mai dură prăbușire în sondaje, scorul nominal ajungând la 9%, aceeași cotă din 2016, când a debutat ca partid parlamentar. Iar, în 2024, împreună cu PMP și cu Forța Dreptei, abia atinge 14 procente, în condițiile în care, la ultimele alegeri europarlamentare din 2019, progresiștii obțineau 22,36% din voturi. PSD și PNL, pe listă comună, ar obține 53% din voturi.
Cel mai recent sondaj CURS care a măsurat intenția de vot, la nivel național, în perspectiva alegerilor europarlamentare din data de 9 iunie 2024, vine cu schimbări fundamentale pe piața electorală. Cercetarea sociologică a fost realizată în perioada 19-21 martie 2024, pe un eșantion de 1.067 de respondenți, având o marjă de eroare de +/- 3 la sută. Conform sondajului, dacă duminică ar avea loc alegeri europarlamentare, Coaliția PSD-PNL ar obține 53% din voturi, Alianța Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Dreptei) ar obține 14% din voturi, la egalitate cu AUR, în timp ce SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, și UDMR ar lua, fiecare, câte 5% din voturi.
Astfel, așa-zisa Alianță de Dreapta, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, este cotată, în martie 2024, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, cu o intenție de vot la nivel național de 14 procente, un scor egal cu cel măsurat în luna ianuarie a anului curent de aceeași casă de sondare a opiniei publice. Interesant este că, în septembrie 2023, CURS măsura intenția de vot pentru USR la 11 procente, în timp ce PMP era preferat de 4% dintre respondenți, iar Forța Dreptei, partidul lui Ludovic Orban avea sub un procent. Împreună, cele trei formațiuni care alcătuiesc, astăzi, Alianța Dreapta Unită aveau, în toamna anului trecut, un scor de 16%, cu două procente mai mult decât în martie 2024.
Dan Barna, secondat de Vlad Voiculescu
La ultimele alegeri europarlamentare care au avut loc în luna mai a anului 2019, USR era cotat într-un sondaj CURS cu o cotă de vot de 23,9 la sută, ceea ce înseamnă cu 9,9% mai mult decât în sondajul din martie 2024, iar, în ziua votului, formațiunea progresistă a obținut un scor de 22,36% din voturi, mai mare cu 8,35% față de cercetarea sociologică de luna trecută.
Cu acest scor scos la ultimele alegeri europarlamentare, USR a obținut, după redistribuire, 8 din cele 33 de mandate alocate României în Parlamentul European. Tot la alegerile din 26 mai 2019, Partidul Mișcarea Populară, care alcătuiește, alături de USR și Forța Dreptei, Alianța Dreapta Unită, era votat de 5,76% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, obținând două mandate de europarlamentar.
Pornind de la intenția de vot a Alianței Dreapta Unită, măsurată de CURS în martie 2024, rezultă că USR, împreună cu PMP și cu Forța Dreptei ar obține, după redistribuire, între 5 și 6 mandate de europarlamentar. Iar, din acest punct, nu mai vorbim despre cifre seci, ci despre persoane. Cine va vota cu această alianță, îi va trimite la Bruxelles pe Dan Barna (USR), Vlad Voiculescu (USR), Eugen Tomac (PMP), Vlad Botoș (USR), Cristina Prună (USR) și Violeta Alexandru (Forța Dreptei).
Scăzând din cele 14% voturile PMP (4%) și cele ale Forței Dreptei (1%), rezultă că, în martie 2024, USR are o cotă de vot de 9%, la fel cu cea cu care a intrat, prima dată în Parlamentul României, la alegerile parlamentare din anul 2016.
Coaliția ar putea obține 19 mandate
Același sondaj CURS arată că alianța PSD-PNL are, în martie 2024, o intenție de vot de 53%, după ce cercetările sociologice arătau, în ianuarie 2024, o intenție de vot pentru PSD de 30% și pentru PNL de 19%. Adunate, aceste scoruri însumau 49%, cu 4 procente mai puțin decât în prezent.
La alegerile europarlamentare din 2019, PNL a primit 27% din voturi și a obținut, după redistribuire, 10 mandate în Parlamentul European. PSD a fost votat de 22,5% dintre alegători, obținând, după redistribuire, 9 mandate în Parlamentul European. Adunate, asta înseamnă 19 mandate. Cota de 53% ca intenție de vot, rezultată din sondajul CURS realizat la finalul lunii trecute arată că, după redistribuire, alianța PSD-PNL ar obține, după 9 iunie 2024, tot 19 mandate în Parlamentul European.
Ceea ce înseamnă locuri eligibile pentru Mihai Tudose (PSD), Rareș Bogdan (PNL), Gabriela Firea (PSD), Dan Motreanu (PNL), Claudiu Manda (PSD), Daniel Buda (PNL), Victor Negrescu (PSD), Adina Vălean (PNL), Vasile Dîncu (PSD), Maria Grapini (PSD), Siegfried Mureșan (PNL), Gheorghe Cârciu (PSD), Mircea Hava (PNL), Dragoș Benea (PSD), Gheorghe Falcă (PNL), Dan Nica (PSD), Virgil Popescu (PNL), Rozana Mînzatu (PSD) și Alexandru Muraru (PNL).
AUR, creditat cu 14%, mai puțin cu 7 procente față de luna ianuarie
Din sondajul CURS din martie 2024 mai rezultă că AUR are o intenție de vot pentru europarlamentare de 14%, asta în condițiile în care, în ianuarie 2024, formațiunea condusă de George Simion era cotată cu 21%, iar în septembrie 2023 – cu 18%. Cu cele 14 procente, AUR se află la egalitate cu Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-FD) și ar obține, după redistribuire, un număr cuprins între 5 și 6 mandate în Parlamentul European.
Conform listei prezentate, vor apuca, în aceste condiții, locuri la Bruxelles Cristian Terheș, Claudiu Tîrziu, Mugur Mihăescu, Georgiana Maria Teodorescu, Ioana Ramona Bruynseels și Avram Fițiu.
Același Sondaj CURS cotează o intenție de vot la alegerile europarlamentare pentru SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, de 5%. Tot 5% este scorul pe care l-ar obține și UDMR. SOS România ar obține, astfel, între 2 și 3 mandate de europarlamentar, numele candidaților nefiind încă cunoscute. UDMR ar lua tot între 2 și 3 mandate, acestea urmând a fi atribuite lui Iuliu Winkler, Lorant Vincze și Dora Szilagyi.
La locale, suveraniștii sunt mai bine cotați decât progresiștii
Tot la finalul lunii trecute, CURS a centralizat și situația intenției de vot la nivel național, cu privire la alegerile locale din 9 iunie 2024. Aici, PSD și PNL nu merg împreună în toate localitățile. Astfel, sondajul arată că PSD ar obține 35% din voturi, urmat de PNL, cu 21% din voturi. Împreună, cele două partide au 56 de procente. AUR și Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-FD) au câte 13 la sută, iar UDMR 5%. SOS România și PUSL sunt cotate cu câte 4%.
Aceste rezultate arată că scena politică este împărțită, în acest moment, în trei. Cea mai mare „felie” revine partidelor care alcătuiesc actuala Coaliție de guvernare, împreună cu PUSL și UDMR, care acaparează 65% din piața electorală. Zona suveranistă, alcătuită din AUR și SOS România se află pe poziția a doua, cu 17% din piață, iar pe ultimul loc se află așa-zisa alianță de dreapta, Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-FD), constituind, de fapt, zona progresistă, cu 13% din piața electorală, în perspectiva alegerilor locale din România.