vineri, martie 29, 2024
AcasăOpinie Sorin OrosSorin Oros: INTELECTUALII ȘI POLITICA

Sorin Oros: INTELECTUALII ȘI POLITICA

Motto: „În politică prostia nu-i un handicap!” Napoleon Bonaparte

orosCred că nu sunt singurul care se întreabă de ce nu se înghesuie intelectualii, oamenii de litere, oamenii cu carte, în politică. Ghidându-se după sloganul arhicunoscut deja care ne amintește că „politica e o curvă” intelectualilor le vine greu să intre în politică. Și asta nu neapărat pentru că ar fi niște oameni, totalmente, morali care nu „preacurvesc”. În fond, sunt tot oameni, iar omul, se știe, e supus greșelii. Dar, intelectualii știu că intrând în diferite partide vor fi nevoiți să mintă, să se compromită, să fie demagogi… Când spun intelectuali nu mă refer la toți absolvenții de facultăți, nu toți cei care au studii superioare sunt și intelectuali. Și, paradoxal, cred că sunt și absolvenți de liceu care pot intra în categoria intelectualilor datorită erudiției lor. Datorită faptului că citesc și au o cultură bogată. Marea majoritate a politicienilor e formată din ingineri și din economiști, din oameni care au absolvit facultăți tehnice. Dacă-i luăm doar pe cei patru șefi de stat postdecembriști vedem limpede acest aspect. Iliescu, inginer, absolvent de Politehnică la noi și de… ceva special la Moscova, mă îndoiesc că l-a citit pe Dostoievski. Constantinescu, inginer geolog, apropiat și cunoscător al rocilor, stâncilor și bolovanilor mă îndoiesc că a fost în Agonie și extaz citindu-l pe Irvin Stone (piatră).

Băsescu, navigatorul, absolvent al Academiei navale „Mircea cel Bătrân”, cu siguranță, nu l-a citit pe Jean Bart cu al său Europolis, iar, în fine, Johannis, profesor de fizică neamț care, certamente, știe să explice ce se naște prin frecarea unor materiale, sau ce este un ohm, mă îndoiesc că a parcurs Condiția umană a lui Balzac, de pildă. Singurii intelectuali sadea, care au făcut politică la nivel înalt au fost Adrian Păunescu și Corneliu Vadim Tudor, decedați între timp, dar cu probleme grave de moralitate amândoi. În rest, au mai luminat, meteoric, scena politică poeta Ana Blandiana, filozoful Andrei Pleșu, și actorii Ion Caramitru și Mircea Diaconu. Proporțional cred că nici măcar 1% dintre cei care au decis parcursul nostru, în ultimii 26 de ani, nu au fost intelectuali. I-am ales și i-am lăsat să ne conducă pe niște oameni care nu au priceput cum funcționează sufletul omenesc. Desigur, politica nu operează cu sufletul. Uneori nici cu mintea. Dar electoratul, așa tâmp și ignobil cum e, din păcate, are suflet, și, uneori, chiar și minte. Din fericire!

Îmi vin în minte câteva nume celebre care au făcut politică și, implicit, au avut „grijă” de noi: Dumitru Sechelariu de la Bacău, Marian Oprișan de la Focșani, Nicolae Mischie de la Târgu-Jiu, Radu Mazăre de la Constanța, Gheorghe Ciocan de la Satu Mare, oamenii de fotbal Dumitru Dragomir, Anghel Iordănescu și Gigi Becali, sau doctorul Sorin Oprescu. Majoritatea din P.S.D, majoritatea penali și cercetați de D.N.A. E destul de limpede ce i-a determinat pe aceștia, și pe mulți alții, să „se ocupe” de țară. Desigur, dorința nobilă de a avea o Românie prosperă, cu condiții de trai ridicate, cu salarii mari și locuri de muncă, cu autostrăzi și spitale moderne, fără hoți, fără corupție, fără penali. Da, această dorință îi mâna pe ei în luptă…

Doar că între timp au constatat că pot fura. Și, datorită erudiției lor, cu ajutorul vastei culturi pe care o aveau au acționat în acest sens. S-au lăsat duși „Pe aripile vântului” pentru a ajunge la „Frații Karamazov” care erau în plină „Răscoală” pentru că „Unchiul Vanea” agasat de „Domnișoara Iulia” care era o „Femeie la 30 de ani” se refugiase pe „Muntele vrăjit” cu cele „Trei surori” generând astfel „O tragedie americană” printre cei „Umiliți și obidiți”. Apoi, într-„O noapte furtunoasă” loviți de „Năpasta” care se abătuse asupra „Conului Leonida față cu reacțiunea” au găsit „O scrisoare pierdută” pe care, citind-o, au aflat multe informații „D-ale carnavalului”… Și așa mai departe… Desigur, acesta e un joc. Dar trist e faptul că tot în joacă ne-au condus și ei, politicienii lipsiți de cultură, pe care i-am ales la modul serios. Mă rog, atât de serios cât am putut noi, electoratul neserios, neșcolit și neimplicat. Timp de 26 de ani intelectualii au stat deoparte și departe de politică. Iar acest lucru se vede și se simte. S-a dovedit, o dată în plus dacă mai era cazul, că politica nu este pentru intelectuali. Intelectualii din politică sunt o „rara avis”(o pasăre rară; dau traducerea în cazul în care citesc articolul și politicienii!).

Politica românească e plină de economiști și de ingineri, care se pricep, conform studiilor, la… inginerii economice. Că unii se dau și intelectuali, odată ajunși la bulău și „comit” trei-patru cărți în șase luni e strict problema lui Patapievici. Să scrie și el că doar e intelectual…

Sorin Oros

3 COMENTARII

  1. E foarte adevărat ce spuneţi, inginerii citesc mai mult cărţi de specialitate, dar asta nu înseamnă că nu pot gusta un roman bun sau o piesă de teatru.

  2. Foarte multi oameni de cultura ii nu ii considera pe ingineri intelectuali( a se vedea cazul doamnei Pippidi, nu e ciudat ca numele ei seamana cu a unui personaj care ar putea fi in operele lui caragiale?..) cu toate ca trebuie sa transpiri mult de tot sa ajungi inginer intr-un centru universitar renumit. Poate ca nu citim beletristica ci doar carti despre formarea eutecticului sau sistemul de managment Toyota.. dar uneori apreciem o piesa de teatru sau un roman bun. Probabil ca inginerii au mai mult curaj datorita formarii lor profesionale ca sa intre in politica. Ca se baga in politica doar cei care vor sa profite sau sa parvina asta e partea a doua. Un inginer veritabil e un manager intr-o multinationala sau o companie si are sute de oameni in subordine nu se compromite in politica, stie ca poate obtine mult mai multe satisfactii profesand.

    • Este foarte adevărat ce spuneţi şi aveţi dreptate. Inginerii citesc mai mult lucrări de specialitate, dar sigur că pot gusta un roman bun sau o piesă de teatru. Nu vă contrazic deloc…

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente