sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSpectacol incendiar de muzică folk la Satu Mare ( foto )

Spectacol incendiar de muzică folk la Satu Mare ( foto )

Cel mai mare spectacol care a avut loc la noi în județ după interzicerea Cenaclului Flacăra

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, a organizat cea de-a doua ediție a Festivalului Concurs Național de Muzică Folk „Octavian Bud”.
Ideea acestui eveniment este aceea de a cinsti așa cum se cuvine memoria celui ce a fost Octavian Bud, o emblemă a folkului sătmărean, dar și național.
Octavian Bud a fost unul dintre cei mai cunoscuți folkiști din România. S-a născut în 18 iunie 1958, la Satu Mare şi a început să cânte la chitară din clasa a VIII-a. În perioada 1983 – 1985 a fost membru al Cenaclului Flacăra, apoi al Cenaclului „Totuşi Iubirea”. În Cenaclul Flacăra a cântat alături de regretatul Emilian Onciu, în grupul folk „Trupa din Nord”. În 1984 a primit premiul Cenaclului Flacăra pentru cea mai bună compoziţie a anului – „Niciodată”.
Satu Mare este o emblemă a folkului național. Mircea Florian, născut la Satu Mare fiind printre pionierii folkului românesc.
Festivalul Național de Muzică Folk ,,Octavian Bud“ este conceput ca o manifestare artistică și culturală care se adresează interpreților și compozitorilor de muzică folk din țară și are drept scop descoperirea și promovarea de noi talente de creație și interpretare a muzicii folk.
Grupul Folk” Florile Ceahlăului” din județul Neamț a cucerit trofeul

Concursul s-a desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor iar Gala de premiere la Filarmonica „Dinu Lipatti” în data de 10 noiembrie.
Juriul a fost format din: Președinte: Felician Pop și membri: Robert Laszlo, Petrică Mureșan, Carmen Bratosin și George Negrea. Aceștia au acordat următoarele premii:
Marele premiu – Grupul Folk” Florile Ceahlăului” din județul Neamț
Individual: Loc I – Benga Claudiu – Brașov
Loc II – Iaută Raluca – Neamț
Loc III – Codleanu Carina – Brașov
Premiul special – Sorian Alexandra
Grupuri: Loc I – Grupul „Emilian Onciu” – Satu Mare
Loc II – Grupul ”PRO MUSIC” – jud Satu Mare (Negrești Oaș)
Loc III – Grupul ”Lirics” – Satu Mare (Tășnad)
Premiul Special: Grpului ”Floare de colț” – Satu Mare
În cadrul Galei de Premiere au susținut recitaluri: Victor Socaciu, Emeric Imre și Jimi El Laco, Valentin Moldovan, George Negrea și Diu Oșan, Loredana Morar și Grupul folk „Eu Cred”.
Muzica folk este un curent ce descinde din folclorul american, avându-și rădăcinile în anii 1930. Părinții folk-ului sunt considerați cântăreții protestatari din anii Marii Crize. Joe Hill, membru al sindicatului revoluționar Industrial Workers of the World (IWW), cunoscut și sub numele de Wobblies; Woody Guthrie (1912-1967); Leadbelly (1885-1949); Cisco Huston (1918-1961). Versurile cântecelor folk sunt caracterizate de o valore poetică, aducând în discuție problemele vieții cotidiene, preocupându-se de individ în relație cu istoria și nedreptățile sociale.
Povestea folkului în România însă este una deschisă, ea nu are un sfârșit pentru că încă există și azi un tânăr care undeva învață să cânte la chitară pentru că iubeste acest gen musical.
Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural care s-a desfășurat între anii 1973 și 1985 condus de poetul Adrian Păunescu. De la poezia compusă de însuși Adrian Păunescu (uneori și instant, pe scenă) și până la versurile recitate din poeziile poeților consacrați, de la muzica timid îngânată de debutanți anonimi, care urcau pentru prima dată pe scenă și până la unele piese deja cunoscute a unor formații sau grupuri muzicale și a unor soliști deja afirmați, Cenaclul Flacăra a delectat publicul cu muzică începând de la melodii populare și până la muzică clasică, folk și rock.
Spectacolele desfășurându-se pe stadioane, sălile de spectacol devenind neîncăpătoare. Printre cei care au participat au fost: Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Dan Andrei Aldea, Adrian Ivanițchi, Dan Chebac, Valeriu Sterian, Evandro Rosetti, Florian Pittiș, Anda Călugăreanu, Zoia Alecu, Tatiana Stepa, Vasile Șeicaru, Marcela Saftiuc, Alexandru Zărnescu și Ștefan Hrușcă. Începând cu anul 1980 toamna, a venit la Cenaclul Flacăra formația Continental (N. Enache, Nucu Mazilu, Alexandru Zărnescu și Romeo Beianu) care acompania întreg spectacolul, formație cu care s-a scos și singurul disc cu Cenaclul Flacăra. După plecarea lui Nicolae Enache, trupa a luat o nouă turnură. A devenit trupa Flapo (A. Zărnescu, Romeo Beianu, Jerry Schwartz – formația a incercat mai mulți clapiști , dar niciunul permanent) și acompania majoritatea soliștilor și a cântecelor de grup. Alexandru Zărnescu a apărut și cu activitate solistică (Dor de Eminescu, Castelul, Dusă-i tinerețea).
Din 1973 (prima oară) până în 1985 (ultima oară) au avut loc 1.615 spectacole de muzică și poezie.
Spectacolele au fost interzise în anul 1985, motivul oficial fiind busculada care a avut loc la stadionul Petrolul din Ploiești în timpul unui spectacol, care s-a soldat cu cinci morți și câteva zeci de răniți.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente